Lennikse gemeenteraad akkoord met controle op buitenlandse eigendom voor wie sociale woning huurt of koop

Wie een sociale woning betrekt mag geen andere woning bezitten in België maar ook niet in het buitenland. “Een sociale woning betrekken terwijl je reeds een eigendom hebt, is niet alleen asociaal, het is ook fraude. Het is goed dat de gemeente aangeeft controles te zullen uitvoeren òòk voor buitenlandse eigendommen”, zegt N-VA-gemeenteraadslid Kristien Van Vaerenbergh. De Vlaamse regering helpt Lennik hierbij. Lokale OCMW’s en verhuurkantoren kunnen mee instappen in een overeenkomst die Vlaanderen sloot met private onderzoeksbureaus die controleren op buitenlandse eigendommen.

Sociale woningen moeten worden voorbehouden voor de mensen die er effectief recht op hebben. De regel is dat wie een sociale woning huurt, niet tegelijkertijd een eigen woning mag bezitten. Voor Belgische eigendom valt dat gemakkelijk te controleren. Voor buitenlandse eigendommen is dat niet zo eenvoudig omdat de verhuurkantoren vaak niet over de nodige gegevens beschikken. Hierdoor is het noodzakelijk om ter plaatse in het buitenland na te gaan of iemand al een eigendom heeft. Dat vereist niet enkel de controle in het buitenland, maar ook de kennis van de praktijken en de regelgeving van al die verschillende landen. Daarom biedt de Vlaamse regering nu ondersteuning aan lokale besturen om samen de strijd tegen deze fraude aan te gaan.

“De Vlaamse overheid heeft een overeenkomst met private onderzoeksbureaus afgesloten die gespecialiseerd zijn in het onderzoek naar eigendommen in het buitenland. De sociale verhuurkantoren maar ook de OCMW’s zullen, zonder administratieve rompslomp, een beroep kunnen doen op deze private onderzoeksbureaus wanneer er vermoedens zijn van buitenlands bezit bij sociale huurders. Ook Lennik schaart zich achter het principe dat deze vorm van fraude moet bestreden worden”, zo stelt N-VA-gemeenteraadslid Kristien Van Vaerenbergh.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland