Inwoners van Herne stemden mee voor buurprojecten in Herne

De gemeente Herne gaat haar burgerbudget uitgeven aan projecten die door de inwoners zelf werden ingediend. Een volle zaal aan inwoners kozen uit zeven projecten gaande van verlichting van huisnummers tot een gedenkplaats voor huisdieren. 

Donderdagavond op 9 november konden de inwoners mee komen stemmen over hoe zij het burgerbudget willen spenderen. Elke deelgemeente krijgt 65.000 euro om te spenderen aan projecten. In Herne konden de inwoners allerlei ideeën voor projecten inzenden voor april 2023. In totaal werden er 14 projecten ingestuurd, waarvan er zeven overbleven na een selectie gebaseerd op onder andere duurzaamheid en (financiële) haalbaarheid.

In Herfelingen werden projecten Verlicht Herne en Memento voorgesteld. Het eerste project is een initiatief om huisnummers te verlichten zodat hulpdiensten snel het juiste huis kunnen vinden. Memento gaat om het creëren van een gedenkplek voor huisdieren bij het kerkhof. In Herne zijn er ook twee projecten, namelijk het opknappen van het parochiaal centrum en het plaatsen van picknicktafels om meer samenhorigheidsgevoel te stimuleren. In Sint-Pieters-Kappelle willen de inwoners dat de culturele site wordt geherwaardeerd en aangevuld. ‘Effenaf Bankelijk’ wil zitbanken plaatsen langs wandelwegen, bij het kerkhof, enzovoort om meer connectie tussen de mensen te creëren. In Kokejane willen de inwoners via ‘Kan10’ het kaatsplein opwaarderen door ze onder andere te vergroenen.

Uiteindelijk gaan alle projecten uitgevoerd worden. Door een overeenkomst en samenwerking tussen de projecten in Herne en Sint-Pieters-Kapelle zullen de budgetten zo geregeld worden zodat beiden kunnen uitgevoerd worden.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland