Nieuwe mobiele sluikstortcamera’s moeten groeiende problematiek tegenhouden

De dienst Openbare Werken van Gooik kreeg in 2020 liefst 80 meldingen van sluikstort, en een verbetering zit er dit jaar niet meteen in. Daarom kocht de gemeente 5 mobiele sluikstortcamera‚Äôs aan, die werken via een bewegingssensor. Deze zullen afwisselend langs 10 ‚Äėhotspots‚Äô gebruikt worden om de daders op heterdaad te betrappen aan de hand van foto‚Äôs en camerabeelden.

Op verschillende plaatsen worden er vuilniszakken, matrassen of zelfs ander elektronisch materiaal gedumpt. Gloednieuwe mobiele sluikstortcamera’s moeten vanaf nu die grote problematiek van sluikstort in Gooik preventief aanpakken én die mensen stimuleren om hun afval naar het milieupark te brengen. Via een samenwerking met de lokale politiezone worden de beelden geanalyseerd om de overtreders te identificeren. Het reglement voor de werking van camera’s werd tijdens de gemeenteraad van eind 2020 al goedgekeurd, waarna gezocht moest worden naar betrouwbare camera’s. Uiteindelijk werd gekozen om te werken met Kamera Express uit Dilbeek, goed voor een totaal kostenplaatje van 885 euro voor vijf nieuwe camera’s.

GAS-boete

Op sluikstorten staat een GAS-boete van 350 euro, maar daar zijn andere kosten nog niet bijgerekend. Voor de werkuren voor opkuis, verwerking en transport mag je er nog eens 500 euro extra bijrekenen. ‚ÄúDankzij de camera‚Äôs kunnen we tussen 10 hotspots van plaats wisselen‚ÄĚ, zegt bevoegd schepen Simon De Boeck (CD&V). ‚ÄúOp deze plekken zijn er gemiddeld tien vaststellingen per jaar. Daarnaast kunnen we deze ook plaatsen langs een van de 11 glasbollen, want ook daar is sluikstort vaak een groot probleem. De daders kunnen op heterdaad betrapt worden, waarna de politie over kan gaan tot het opstellen van een pv. Uit onderzoek blijkt trouwens ook dat het vooral inwoners zijn van andere gemeenten die hier hun afval komen dumpen. Vreemd, want de meeste zaken kunnen gratis naar het milieupark gebracht worden.‚ÄĚ

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland