Lichpuntjes voor zieke Chloë uit Galmaarden. “Ik wil vooral nog een lang en normaal leven hebben”

Eind augustus kreeg Chloë Van Den Broecke (34) de diagnose baarmoederhalskanker waarvan ze niet meer zal genezen. Ze doorstaat enkele levensverlengende chemokuren in combinatie met immuuntherapie. Helaas bedraagt haar ziekte-uitkering amper 950 euro per maand. Daarom richtte haar familie de actie ‘Lichtpuntjes voor Chloë’ op. 

Chloë was trotse uitbater van ‘Tartine & meer’ waar je workshops kon volgen en verjaardagsfeestje geven in het thema bakken, of vergadering houden. Haar grootmoederr ‘meter cake’ liet haar interesse groeien. Chloë begon in 2018 aan haar bakkersopleiding in combinatie met een job aan de VUB. 

Chloë ondervond geen symptomen en ging elk jaar naar de gynaecoloog. Toch vond haar dokter in oktober 2022 via een andere type test een gezwel, na hevige bloedingen. Dit gezwel bleek kwaadaardig te zijn. De behandeling in het voorjaar verliep goed en ze mocht in remissie. Tot er iets heel kleins werd gevonden op haar longen. In augustus viel het verdict dat haar kanker was uitgezaaid en ze niet meer te genezen is. Via chemo en immuntherapie onderdrukt ze haar ziekte en verlengt ze haar leven.

Omdat Chloë zelfstandige was, krijgt ze een ziekte-uiterking van 950 euro. Dit is voor haar te weinig om deftig rond te komen. “Ik ben wettelijk samenwonend en ze houden geen rekening met het feit dat ik kinderen heb”, zucht Chloë. Ook haar familie deelt die frustratie en richtte daarom de actie ‘Lichtpuntjes voor Chloë’ op. 

Desondanks haar terminale diagnose en lage uitkering, houdt Chloë zich kranig. Ze is heel dankbaar voor de mensen rondom haar die solidariteit tonen. Het belangrijkste voor Chloë is dat ze zo lang mogelijk normaal kan leven. Je kan Chloë ondersteunen vvia de Facebook-pagina ‘Lichtjes voor Chloë’.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland