Legendarische Oude Gueuze en Kriek van Eylenbosch wordt opnieuw gebrouwen

Ons land is binnenkort weer een Oude Gueuze en Kriek rijker, want Erik De Keersmaeker wil Eylenbosch – in de jaren 60 één van de belangrijkste lambiek brouwerijen – terug op de kaart zetten met de herlancering van de Eylenbosch bieren.

Samen met studievriend Jeroen Lettens en jonge brouwer Klaas Vanderpoorten wil hij van Eylenbosch opnieuw een pareltje in het Belgische bierpatrimonium maken. “We zien al vele jaren dat de algemene bierconsumptie in België daalt, terwijl de vraag naar speciale en authentieke bieren juist toeneemt”, zegt De Keersmaecker. “Wij spelen perfect in op deze vraag. De Oude Gueuze en Kriek uit het Pajottenland en de Zennevalei hebben een enorme traditie die we in ere moeten houden.”

Eylenbosch Oude Gueuze wordt gemaakt op basis van lambiek, een bier van spontane gisting op open koelbak, dat daarna jaren rijpt op eikenhouten tonnen. Er worden echte krieken met pit aan toegevoegd om Oude Kriek te bekomen. Natuurlijk is geduld nodig om Oude Gueuze en Kriek te maken. De eerste Eylenbosch lambiek is al in 2018-2019 gebrouwen en rijpt nu in de Eylenbosch tonnen bij brouwerij De Troch in Wambeek. In juni 2021 kan voor het eerst van de nieuwe generatie Eylenbosch Oude Gueuze geproefd worden. De eerste Kriek wordt in juni 2020 verwacht.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland