Paardenkastanjedreef krijgt onderhoud

Wie recent langs de Vorststraat in Grimbergen passeerde, heeft ze misschien zien hangen in de bomen: vier boomverzorgers namen er de 32 paardenkastanjes onder handen.

De dreef maakt deel uit van het beschermd dorpsgezicht. Dit knap staaltje houtig erfgoed verbindt het kasteel d’Overschie en de Liermolen. Uit boomonderzoek in 2014 en 2019 bleek dat de kastanjes nog in goede staat zijn. De bomen hadden wel een onderhoud nodig. Alle bomen hebben dood hout en zijn aangetast door de kastanjemineermot. Enkele bomen lijden ook aan een bloedingsziekte, wat de bomen kan verzwakken.

Door de paardenkastanjes nu te behandelen en grondig te snoeien, krijgen de kastanjes weer extra energie om te groeien en om zich te verdedigen tegen ziektes. De gemeente Grimbergen wil zo ook de veiligheid van fietsers en wandelaars garanderen.

Dit levend erfgoed kan er nu weer even tegen. De kastanjebomen werden in de jaren 1920 geplant. Voordien stonden er iepen. Het onderzoek en de behandeling werd opgestart door Regionaal Landschap Brabantse Kouters voor de gemeente Grimbergen met financiële steun van het Agentschap Onroerend Erfgoed. Het kadert in het Beheersplan ‘Oostelijke deel van de Maalbeekvallei’.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise