Grafstenen verongelukte jongetjes Walfergem gerestaureerd

Op het kerkhof van Walfergem in Asse werden vandaag de gerestaureerde grafstenen teruggeplaatst van de tien jongetjes die op 25 april 1966 verongelukten aan de toenmalige gemeenteschool van Walfergem op de Brusselsesteenweg.

De stenen werden twee maanden geleden weggenomen om ze te laten restaureren in de aanloop naar de herdenking van de 50ste verjaardag van het tragische ongeval. Dat gebeurde met de toestemming van de betrokken families.

Sommige stenen waren eerder al gerestaureerd op eigen initiatief van de families, op andere stenen waren de opschriften door de slijtage nog amper leesbaar.

De parochieraad van Walfergem en het gemeentebestuur van Asse houden komende zondag en maandag herdenkingsmomenten, met een bloemenhulde aan de graven zondag na de herdenkingsviering.

Het gemeentebestuur besliste de grafstenen te laten restaureren door de firma Van Snick uit Liedekerke en beeldhouwster Sofie Verheyden.

De gemeente plaatst de grafmonumenten tevens op de ‘Lijst van graven met lokaal historisch belang’. Dat betekent dat het gemeentebestuur zal zorgen voor het behoud en onderhoud van de grafmonumenten, voor een minimumtermijn van 50 jaar.

De ouders werden destijds door de gemeente vrijgesteld van het betalen van een grafconcessie, maar die concessies dreigden nu, na vijftig jaar, te vervallen.

Lees ook: 

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk