Eindelijk weer afstappen in De Koekoek

Op de Moretteberg in Asse heropende deze week na ruim twee jaar de legendarische herberg De Koekoek. Io Van der Schueren (24) en haar vader Patrick bouwden het zeer gekende volkscafé om tot een brasserie.

De Koekoek, daterend uit 1873, is door zijn idyllische ligging langs de drukke Edingsesteenweg al decennia een herkenningsbaken in West-Brabant. Het café was enorm populair bij wandelaars als start en eindpunt van de historische Kruisborre-ommegang.

Maria De Wandeler baatte het volkscafé, zonder tapkraan, uit sinds 1947, de laatste jaren bijgestaan door haar twee zonen, Jean-Marie en Edgard Van den Eynde. Toen Maria in oktober 2012 overleed op haar 94ste, beslisten de zonen om het boerenhof met café te verkopen.

‘Toen ik in jullie krant las dat De Koekoek te koop kwam, wist ik: deze kans krijg ik maar Ă©Ă©n keer in mijn leven’, zegt Patrick Van der Schueren (56), een projectontwikkelaar woonachtig in Alsemberg, maar afkomstig uit Ternat en met een grootmoeder die van Asse was.

‘Ik ben dezelfde dag nog afgekomen. 24 uur later was de verkoop getekend. De Koekoek is uniek in de omgeving Ă©n ligt in een unieke omgeving. Dat alles grondig zou moeten verbouwd worden, daar was ik me volledig van bewust.’

Architect Marc Van Avermaet, die zelf op wandelafstand woont, tekende en begeleidde anderhalf jaar lang de hele verbouwing om het oude pand weer gezond te maken. Het vroegere privé-gedeelte van Maria werd geïntegreerd in de nu erg ruime, moderne en toch nog authentiek ogende brasserie met open keuken. Ook de binnenkoer werd geplaveid voor een fraai terras.

Dochter Io wordt de zaakvoerster. ‘Ik had altijd al ambitie om iets in de horeca te doen. Ik werkte al enkele jaren voor andere horecazaken, steeds vol overgave. Dat ik nu de kans krijg om op eigen benen te staan, maakt het des te leuker’, vertelt ze.

In de oude Koekoek vloeide de authentieke geuze, kriek en lambiek destijds in overvloed en dat wordt niet anders in de nieuwe brasserie De Koekoek. Alles van Boon en Girardin staat op de kaart, zelfs de minder gekende Mariage Parfait van Boon dat je maar op weinig plaatsen vindt.

De eetkaart omvat menu’s met steaks, vis of wokschotels, maar ook voor een spaghetti of pannenkoek mag je binnenstappen.

‘We kiezen voor een betaalbare keuken op moeders en grootmoeders wijze met ervaren koks, vijftigplussers die het klappen van de zweep kennen en opgetogen zijn met de moderne keuken. We draaiden eerst een week op proef, op uitnodiging voor vrienden en de reacties zijn uitstekend. Sinds dinsdag zijn we officieel open.’

Brasserie De Koekoek wil, met een zevenkoppig team, zeven dagen op zeven open houden van 11 tot 23 uur. ‘Voor mensen uit de industriezone van Ternat voorzien we een extra service. Zij kunnen via mail (info@brasseriedekoekoek.be) bestellen en op het gewenste uur staat hun lunch klaar, zodat ze geen tijd verliezen.’

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk