Woningen op Harensesteenweg beschadigd

In de Harensesteenweg zijn vrijdagmorgen 11 woningen beschadigd geraakt door grote werken even verderop aan een nieuw rusthuis. Politie en brandweer kwamen meteen ter plaatse. Na analyses en stuttingswerken werden de woningen uiteindelijk toch veilig bevonden.

De bewoners hadden echter een flinke schrik opgelopen. “Het leek wel een aardbeving”, zegt café-uitbaatster Sonja Hereman (69).

Voor de bewoners van de kleine arbeidershuisjes op de Harensesteenweg werd het vrijdag een bewogen ochtend. Plots begon hun woonst onverklaarbaar te trillen. Er liepen dan ook tal van klachten binnen bij de hulpdiensten en de stad.

Al snel wees alles richting de grote werken op de Schaarbeeklei. Daar bouwt de vzw Ter Harte en groot complex bestaande uit 25 assistentiewoningen en 81 rusthuiskamers.

“Dit is echt onvoorstelbaar”, zucht burgemeester Hans Bonte (Sp.a), die de werf meteen liet blokkeren. “De tassen sprongen blijkbaar gewoon uit de kast bij die mensen…”

Brandweer en politie waren snel ter plaatse. Er werd proces-verbaal opgemaakt en een aantal beschadigde woningen onderzocht. Intussen zette de aannemer een expert aan het werk en werden een tiental woningen gescreend. Ook het stadsbestuur stelde op haar beurt een stabiliteitsexpert aan. Op basis van deze analyses en na stuttingswerken aan twee panden werden de woningen uiteindelijk toch veilig bevonden.

Pas ten vroegste maandag zal Bonte beslissen of de werken op de werf kunnen worden verdergezet. “Ik wacht de definitieve verslagen af van beide expertises om te oordelen of de werf opnieuw kan worden geopend. Op het eerste gezicht is de combinatie van bemaling (het wegtrekken van grondwater, red.) en het gebruik van een zware machine om de grond aan te stampen de oorzaak van de zware trillingen.”

In café ‘Sonja’ dronken de klanten gisteravond een pintje tussen een stuttingspaal en een paar ijzeren steunbaren die aan de muren waren bevestigt. Ook in het plafond zitten scheuren.

“Het is begonnen rond 7 uur”, vertelt Sonja ontdaan. “Ik was gelukkig al op. Plots begon het huis enorm te trillen. Het leek wel een plaatselijke aardbeving. Flesjes in de frigo daverden. Ik woon hier nu veertig jaar en heb nog nooit schrik gehad. Maar nu dus wel. Het was echt ongelooflijk. Iedereen liep hier naar buiten…”

Eerst leek het erop alsof de bewoners nog niet meteen nog naar hun woning konden terugkeren. “Ze gingen ons naar het cultuurcentrum brengen. Maar een half uur later mochten we dan toch blijven. Iedereen heeft schrik nu. Want het was al langer duidelijk dat er iets mis was. De grond in mijn tuin is verzakt en ik krijg mijn deur naar de bovenverdieping niet meer open. Al sinds half juli slaap ik achteraan op de zetel…”

De stad laat weten dat het de getroffen buurtbewoners verder zal begeleiden in de behandeling van hun schadedossiers.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise