Houthakseldam moet water- en modderoverlast tegengaan op Fossebaan

De provincie Vlaams-Brabant, de gemeente Ternat en een lokale landbouwer voerden erosiebestrijdingswerken uit aan het knelpunt ter hoogte van de Fossebaan in Ternat. Een houthakseldam moet er vanaf nu de water- en modderoverlast tegengaan. De totale kostprijs van de erosiebestrijdingswerken bedroeg zo’n 8.606,84 euro.

​Bij hevige de regenval van vorig jaar trad erosie op. Water en modder stroomden naar beneden, dwars door tuinen en richting de achterkant van enkele huizen aan de Fossebaan in Ternat. Hierdoor trad er op die plek wateroverlast op. Via de aanleg van een houthakseldam onderaan de akker heeft de gemeente nu, samen met de landbouwer en de provincie Vlaams-Brabant, het probleem aangepakt. “Deze L-vormige dam met een totale lengte van 58 meter vertraagt het afstromend water en de modder kan erachter bezinken”, vertelt schepen van Omgeving Geert De Feyter (CD&V). “Om onderspoeling te voorkomen, werd de dam ongeveer 20 centimeter ingegraven. Het water kan ter plaatse in de grond sijpelen, wat dan weer positief is met het oog op bestrijding van verdroging.”

Erosiecoördinatoren

Landbouwer Guy Servranckx, die z’n akker heeft op de Fossebaan, is tevreden dat hij kan bijdragen aan oplossingen voor de erosieproblemen ter hoogte van zijn perceel. Het zijn bovendien de eerste erosiebestrijdingswerken die de gemeente uitvoert sinds de aanstelling van de provincie Vlaams-Brabant als erosiecoördinator, die het project van begin tot einde begeleidde. ​“De samenwerking met de provinciale erosiecoördinator en de gemeente verliep erg vlot”, vertelt Guy. “Dankzij de provinciale ondersteuning kwam er een goede oplossing op maat. Dankzij de VLIF-steun (Vlaams Landbouwinvesteringsfonds) is de aanleg van de dam bovendien voor de volle 100% gesubsidieerd.”

Dat de houthakseldam volledig gesubsidieerd werd door de VLIF, is geen unicum. Alle landbouwers die een plantaardige dam aanleggen om zo de vruchtbare grond op hun akkers te houden krijgen namelijk hun kosten volledig terugbetaald via dat fonds. “Erosie zorgt voor heel wat schade aan akkers”, legt gedeputeerde Bart Nevens nog uit. “Onze erosiecoördinatoren staan de gemeenten bij in het aanpakken van water- en modderoverlast. Hiervoor rekenen we op het vrijwillige engagement van landbouwers en eigenaars van landbouwpercelen. We zijn blij met deze constructieve samenwerking om water- en modderoverlast te voorkomen.”

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland