Ines Swaelens verkozen tot VN-Jongerenvertegenwoordiger

Ines Swaelens (21) uit Sint-Katherina-Lombeek is woensdag door de Vlaamse Jeugdraad verkozen tot een van de twee nieuwe Jongerenvertegenwoordiger voor Vlaanderen bij de Verenigde Naties.

Ines, op de foto met haar trotse ouders, is al enkele jaren een bezige bij in het jeugdwerk in Ternat. Ze werd begin dit jaar voorzitster van de jeugdraad in Ternat en was tot voor enkele maanden ook voorzitster van het Jeugdhuis Ternat.

Ze behaalde dit jaar haar bachelor in de rechten aan de VUB en volgt momenteel als Erasmus-studente een master Internationaal en Europees recht aan de Universiteit van Tilburg.

Voor de verkiezing tot Vlaams VN-Jongerenvertegenwoordiger moest Ines onder meer een speech brengen met haar beleidsprioriteiten voor de komende twee jaar. Ook de internetstemmen via Vlaamse Jeugdraad telden mee. Voor de finale waren zes kandidaten weerhouden, telkens drie voor de functies Jeugd en Duurzame Ontwikkeling.

Vlaanderen duidt jaarlijks twee VN-jongerenvertegenwoordigers aan voor een periode van 2 jaar. De jongerenvertegenwoordigers gaan namens de Vlaamse Jeugdraad naar een VN-bijeenkomst waar thema’s worden besproken over kinderen en jongeren.

Ines wordt de nieuwe jongerenvertegenwoordiger voor het thema Jeugd, naast Jessica Guilliams uit Antwerpen die  jongerenvertegenwoordiger wordt voor Duurzame Ontwikkeling.

Ines’ opdracht houdt ook in dat ze zoveel mogelijk polst naar de meningen van kinderen en jongeren. Swaelens mag voorts twee weken naar New York om er de belangen van de jongeren te verdedigen in de derde commissievergadering van de algemene vergadering van de VN.