Merchtem en Opwijk aan zee?

Er is veel te doen omtrent de Klimaatconferentie in Parijs waar wereldleiders maatregelen proberen af te spreken om de opwarming van het klimaat tegen het eind van de eeuw tot 2° celsius te beperken. Voor velen lijkt dit een ver-van-mijn-bed-show maar toch.

Het Nieuwsblad publiceerde een interactief kaartje met daarop het stijgen van de zeespiegel als de aarde toch 2° zou opwarmen. Die stijging zou in vele (laaggelegen) landen drama’s veroorzaken maar ook Vlaanderen drastisch verkleinen.

Zo zou een deel van het Scheldebekken volledig overstromen. Steden als Dendermonde zouden onder water komen te staan en Merchtem en Opwijk zouden kustgemeenten worden. Kijkt u maar op het bijgevoegde kaartje en vergelijk dat met de huidige situatie. Voor Opwijk (dat lager ligt) zou dat zelfs problematischer worden dan voor Merchtem.

De geschetste situatie zou pas tegen het einde van de eeuw realiteit worden. U heeft dus nog even vooraleer uw ‘zeesletskes’ aan te trekken.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk