Personeel maakt kennis met nieuw gemeentehuis Ternat

Het gemeentepersoneel van Ternat kreeg dinsdag voor de eerste maal een rondleiding in het bijna voltooide nieuwe gemeentehuis.

Gemeentesecretaris Koen Vanholder maakt zich sterk dat er kan worden verhuisd in het weekend van 8, 9 en 10 mei, zodat op maandag 11 mei alle diensten aan slag kunnen in de nieuwbouw.

De bibliotheek verhuist enkele weken later. Om die verhuizing voor te bereiden sluit de bib na de paasvakantie voor enkele weken.

De nieuwbouw werd opgevat als een passiefhuis. ‘De energiekosten zullen goedkoper uitvallen dan de huidige facturen voor de verschillende locaties’, zegt schepen Guido Van Cauwelaert (SP.A Groen +), bevoegd voor Milieu en Duurzame Ontwikkeling.

De afwerking binnenin zit goed op schema en ook de omgevingswerken rond het gemeentehuis zijn al goed gevorderd. ‘Na de bouwstop worden vanaf 5 januari de klinkers aangelegd in printbeton, een nog vrij nieuw en duurzamer concept’, weet schepen Jef Borremans (LVB).

Borremans zette ook Gunther Bultereys van de technische dienst in de bloemetjes voor diens enorme inzet in de opvolging van dit zware bouwdossier.

In het nieuwe gemeentehuis zullen 80 procent van de vragen van de burgers op het gelijkvloers worden afgehandeld.

De bibliotheek wordt actief ingeschakeld in de gemeentelijke werking. Het wordt een ‘belevingsbibliotheek’ die na de verhuizing ook elke voormiddag open zal zijn, zodat bezoekers er de krant kunnen lezen.

In de nieuwbouw zal ook zwaar worden ingezet op het e-loket en e-government, zodat burgers maximaal van thuis uit beroep kunnen doen op het gemeentehuis.

Het gemeentebestuur wil samen met het nieuwe gemeentehuis ook de klantvriendelijkheid fors verhogen.

‘We geven ons personeel een fantastische werkplek en een goede omkadering. Dat is een teken van waardering, en wij hopen dat dit hen zal helpen om de meerwaarde te bieden die wij van ieder van hen verwachten’, zegt burgemeester Ronald Parys (LVB). ‘Tegelijk ambiëren we dat onze burger wordt bediend door kwaliteitsvol, deskundig en vriendelijk personeel.’

Opmerkelijk is voorts dat de nieuwe gemeenteraadszaal ook open zal worden gesteld voor externe activiteiten. Om dat in goede banen te leiden wordt een gebruiksreglement opgesteld.

Een officiële opening van het nieuwe gemeentehuis is gepland voor vrijdag 29 mei.