Robert Van der Cruys snuistert in Lombeekse koekendozen

Heemkundig auteur Robert Van der Cruys (72) uit Sint-Katherina-Lombeek is klaar met zijn volgende boek. Het krijgt als vreemde titel ‘De Koekedoeës – ’t Es ie va ’n ond’.

‘Het boek telt vierhonderd bladzijden en vijfhonderd foto’s en is het resultaat van het snuisteren in oneindig veel blikken koekendozen van oudere Lombekenaren’, zegt de auteur.

‘‘t Es ie va ’n ond!’ wil enkel duidelijk maken dat de inhoud volkomen willekeurig is opgebouwd. Er is in dit boek geen logische klassering per gebeurtenis, familie, bijnaam, activiteit, wijk of tijdstip.’

‘Je kunt het boek op eender welke bladzijde openslaan en u laten onderdompelen in tal van onverwachte gebeurtenissen en herinneringen aan vroeger. Uin daunen boek es ’t er gewoeën gieëne rechte kant uin, as ge’t mau vruigt!’

robert van der cruys 1Voor Van der Cruys is ‘De Koekedoeës’ het logische vervolg en aanvulling op zijn vorige uitgaven ‘Ejje Mau Verstuin?’ (2008) en zijn boek over de Lombeekse toenamen ‘Wauzze Joeng Zejje Gau?’ (2013).

‘De bedoeling is de lange lijst Lombekenaren uit deze uitgaven een gezicht te geven. De uitgebreide verzameling Lombeekse gezegden wil je een idee geven hoe kleurrijk, dichterlijk en uniek ons Loemeks wel kan zijn.’

‘Mijn liefde voor de streektaal, onze nestgeur, is mateloos. Het natuurlijke uitdovingsproces van onze streektalen valt echter niet te stoppen. Daarom heb ik getracht de typische zinsopbouw en woordkeuze van de Lombekenaars weer te geven en te bewaren.’

In totaal bevat het boek, met harde cover, 1086 Lombeekse zegswijzen met vertaling in Nederlands, 496 foto’s die minstens 50 jaar oud zijn en 18 cursiefjes, kanttekeningen en verhalen. Het kan worden besteld via storting van 29 euro op rekening BE 69 0836 4398 0878 van ‘De Koekedoeës’.

De officiële voorstelling gebeurt op vrijdag 14 november om 20 uur in het cultuurcentrum De Ploter. Na 1 november bedraagt de verkoopprijs 34 euro.