Tiende boek van Hekelgemnaar Henri Van Nieuwenborgh is opnieuw een dichtbundel

Sedert zijn pensioen schreef Hekelgemnaar Henri Van Nieuwenborgh (71) al tien boeken, zowel fictie als non-fictie. Nu brengt hij met Reflecties al zijn tweede dichtbundel uit.

Met de regelmaat van de klok verschijnt er ieder jaar een nieuw boek van de Hekelgemse auteur Henri Van Nieuwenborgh. Sinds zijn pensioen als bankdirecteur nu ongeveer tien jaar geleden bracht hij al tien boeken uit, zowel in het fictie als non-fictie genre. Naast zijn vijf romans verdiepte Van Nieuwenborgh zich voor zijn geschiedkundige werken in zijn geboortestad Aalst. Zo pende hij eerder al de geschiedenis van de familie De Vis neer en schreef hij Littekens dat handelt over de Bende van Nijvel. Zijn laatste non-fictiewerk verscheen vorig jaar en gaat over volksfiguur Jan de Lichte.

Maar nu vond Van Nieuwenborgh het opnieuw tijd voor een uitstap richting de poëzie. In 2016 verscheen van hem al een eerste gedichtenbundel, Beroemd Gezelschap, en met Reflecties heeft hij nu een nieuwe dichtbundel klaar. “Het werk bevat een honderdtal gedichten. Nikola Hendrickx, die ook samenwerkt met Marc De Bel, zorgde voor de illustraties. De gedichten in de bundel gaan over mijn geboortestreek maar even goed over de tijd, passie en liefde of schoonheid. De illustratie op de cover vat de bundel goed samen vind ik.”

Henri ging voor deze gedichtenbundel op een andere manier te werk. “Aan een roman werk ik aan een stuk door, zeven dagen op zeven. Voor geschiedkundig werk doe ik mijn opzoekingen en voorbereidingen tijdens de zomermaanden en schrijf ik in de winterperiode. Maar de inspiratie voor mijn gedichten komt maar af en toe. Daarom is Reflecties een samenraapsel van gedichten die ik de afgelopen twee jaar heb geschreven.”

Het schrijven van een dichtbundel vindt de ervaren auteur dan ook veel werk. “Je moet constant dingen herschrijven en woorden bijschaven. Maar dit blijft echt een passie. Een dichtbundel is voor de lezer dan ook als een doos pralines: je moet ze niet allemaal ineens consumeren maar stukje bij beetje genieten.”

Van Nieuwenborghs vorige boek over Jan de Lichte kampeerde wekenlang in de top tien van best verkochte boeken bij Fnac. Maar bij zijn nieuwe dichtbundel ziet hij het zo’n vaart niet lopen. “Poezie heeft nu eenmaal niet zo’n breed lezerspubliek, veel eer valt er niet mee te halen”, zegt hij.

Ondertussen heeft hij alweer een nieuw geschiedkundig werk klaar dat misschien een bestseller wordt. “Dat zou in de loop van volgend jaar moeten uitkomen en gaat over de wellicht bekendste Aalstenaar: Dirk Martens. De drukker en uitgever zal een prominente plaats in het boek krijgen dat verder ook over het schrijvers- en drukkersmetier in het algemeen zal gaan.”

Henri Van Nieuwenborgh staat ook open om over zijn nieuwste dichtbundel of over oudere werken lezingen te geven. Reflecties is vanaf nu te koop online of bij de boekhandel en kost 19,90 euro.

Topartikels editie Ninove-Dender