Lucienne herschreef boek dat haar fascineerde tijdens haar jeugd, deel van opbrengst gaat naar goed doel

Lucienne Van Belle uit Teralfene had geen ervaring als auteur maar vorig jaar besloot ze toch om een boek te herschrijven dat haar heel haar jeugd gefascineerd heeft. Een deel van de opbrengst schonk ze nu aan de lokale afdeling van het Rode Kruis.

In 1937 gaf het Davidsfond het boek De zwarte spin uit van auteur Jeremias Gotthelf. Lucienne Van Belle zou er heel haar leven gefascineerd door blijven. “Ik vond het boek als jong kind bij mijn grootouders en las het. Omdat ik nog zo jong was, is dit verhaal altijd blijven hangen. Want ook de jaren nadien heb ik het af en toe herlezen, ook al kende ik het verhaal ondertussen al uit mijn hoofd”, vertelt de Teralfense.

Naarmate Lucienne ouder werd, vond ze dat meer mensen het boek zouden moeten lezen. “Maar het was al een oud boek, met een verouderde spelling, zinsbouw en woordenschat. Ik heb me eraan gezet en alles herschreven. Enkele oude woorden heb ik wel bewust gehouden omdat ze anders verloren dreigden te gaan. Zo werkte ik met een tachtigtal voetnoten zodat het boek nu vlot leesbaar is.”

De zwarte spin is eigenlijk een horrorverhaal, maar dan met een moraal. Het boek is dan ook aanbevolen vanaf twaalf jaar. “In het boek werden drie extra kortverhalen opgenomen van dezelfde auteur. En op de achterflap staan enkele sprekende recensies. Het boek is in het buitenland ook al verschillende keren verfilmd. Ik contacteerde regisseur Jan Verheyen al, maar voor een verfilming in België zijn voorlopig geen plannen”, lacht Lucienne.

De debuterende auteur was van bij het begin van plan om een deel van de opbrengst aan de lokale afdeling van het Rode Kruis Affligem-Liedekerke te schenken. Met de verkoop van 240 boeken kon ze nu een mooie cheque van vijfhonderd euro overhandigen. “Het boek blijft nog steeds te koop door een mailtje te sturen naar lvb.spin@yahoo.com. Ook bij drogisterij Alco in Liedekerke, boekhandel Guido Gezelle in Denderleeuw en in de dagbladhandel aan de kerk van Sint-Katherina-Lombeek zijn nog enkele exemplaren te koop.”

Topartikels editie Ninove-Dender