Boekenruilkastjes op twee locaties: “Burgers laagdrempelig toegang geven tot boeken”

Sinds kort staan er op twee plaatsen in Meise boekenruilkastjes. Het principe is eenvoudig: lees een boek, zet een ander in de plaats en ontmoet intussen ook je buren.

Aan de speeltuin in de Vlieten aan de Quinten Metsijslaan en aan het buurthuis in Oppem in de Merlijnweg, kan je vanaf nu boeken ruilen in een boekenruilkast. De uitvoerende diensten van lokaal bestuur Meise maakten de kasten zelf naar een eigen ontwerp en zorgden voor de plaatsing. Elke boekenruilkast kreeg een meter of peter die in de buurt woont. Zij zijn het aanspreekpunt en zorgen voor het goede verloop.

De startcollectie in de kastjes zijn afgevoerde boeken uit de bibliotheek. Nadien zou de kast gevuld moeten blijven doordat wie een boek wegneemt, er ook eentje in de plaats moet zetten. Verschillende genres kunnen in de boekenruilkasten worden geruild, zowel voor volwassenen als voor kinderen. “Dit project is een samenwerking van de bibliotheek en lokaal dienstencentrum De Spil dat meer buurgericht wil werken”, zegt schepen van Sociale Zaken Ann Van den Broeck (N-VA). “Door het opstarten van boekenruilkasten willen we lokaal in wijken de burgers laagdrempelig toegang geven tot boeken. We stimuleren zo het lezen. Boekenruilkasten zijn ook een plek van ontmoeting en bieden een gespreksonderwerp in de wijk.”

“Met de boekenruilkasten willen we op een laagdrempelige manier zoveel mogelijk buurtbewoners bereiken en hen aanzetten om te lezen”, zegt burgemeester Gerda Van den Brande (N-VA). De boekenruilkasten zijn er voor iedereen en er is voor elk wat wils: gezinnen vinden er boeken om voor te lezen, kinderen kunnen er zelf boeken uitnemen die ze graag willen lezen, voor ouderen voorzien we boeken met een groot lettertype… We willen ook de vrijwilligers die zich over de boekenruilkasten ontfermen alvast heel erg bedanken.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise