Ternatse onthaalouders krijgen afvalcontainer

Ternat gaat afvalcontainers van 120 liter ter beschikking stellen van onthaalouders. Het is een van de kleine correcties die het schepencollege neemt na de start van het nieuwe gemeentelijke afvalbeleid sinds 1 januari.

Vooral het overschakelen naar een tweewekelijkse ophaling van het restafval stuitte op kritiek.

‘We beseffen dat het twee weken bijhouden van afval voor sommige doelgroepen een probleem kan leiden en gingen daarom op zoek naar specifieke oplossingen. Daarbij werden ook sociale correcties ingebouwd’, zegt schepen Guido Van Cauwelaert (SP.A Groen +).

Onthaalouders die met grote hoeveelheden luiers zitten krijgen containers van 120 liter ter beschikking gesteld.

‘Daarin kun je een viertal rode zakken steken. Deze containertjes worden gelijk met de ophaling van de rode vuilniszakken om de twee weken geledigd door Haviland’, aldus Van Cauwelaert.

‘Ook andere personen die met een specifiek probleem zitten, zoals incontinentieluiers, kunnen zich een containertje aanschaffen.’

Voor verenigingen die etentjes of andere manifestaties organiseren plaatst de gemeente grote containers aan de feestzalen en, op aanvraag, op locaties met grote manifestaties.

De prijs bedraagt 40 euro, de sleutel van de container wordt opgehaald aan het onthaal van de gemeente.

Sociale correcties

De gemeente bouwt ook sociale correcties in voor mensen die het financieel moeilijk hebben en daarvoor een beroep doen op het OCMW.

Zo kan om medische en sociale redenen een afvalcontainertje gratis ter beschikking worden gesteld en kan ook een lager tarief per vuilzak worden aangerekend voor deze mensen.