Gemeentebestuur wil wildgroei aan kledingcontainers aanpakken

De gemeenteraad van Affligem heeft een politiereglement goedgekeurd dat de wildgroei aan kledingcontainers wil aanpakken. Het gemeentebestuur wil in samenwerking met ILvA nog maximaal veertien containers op hun grondgebied.

Het politiereglement zal gebruikt worden om illegale textielcontainers te weren uit Affligem. “We stellen vast dat de wildgroei aan illegaal geplaatste textielcontainers in het straatbeeld van Affligem de laatste tijd sterk toeneemt. Dit gaat meestal gepaard met de sluikstortproblematiek”, zegt schepen van Leefmilieu Hans Cornand (Open VLD).

De inzamelaars die een container zonder toelating hebben geplaatst, zullen eerst aangetekend worden aangeschreven om hun containers weg te halen. Indien zij hierop niet reageren, zal de container verwijderd worden door afvalintercommunale ILvA en zullen de eigenaars logischerwijze aansprakelijk gesteld worden voor het betalen van de kosten. 

“Nu bekijken we samen met de technische dienst waar we goedgekeurde textielcontainers kunnen plaatsen. Wettelijk dienen we vanuit de Vlaamse overheid een container per 1.000 inwoners te voorzien in Affligem. Dat zijn er dus veertien voor Affligem, waarvan er reeds twee op het recyclagepark staan. In elke deelgemeente kunnen we die ook eventueel gegroepeerd plaatsen. Een keer per jaar organiseert de vzw Stroom (kringwinkel) ook een huis-aan-huisactie, waarbij de Affligemnaar nog altijd hun oude textiel kan doneren”, aldus de schepen.

Topartikels editie Ninove-Dender