De mensen achter Rescue Team Pajot: “We kunnen Kerst en Nieuwjaar niet vieren, dat mis ik wel”

Rescue Team Pajot staat dag en nacht klaar om verloren honden te zoeken of terug bij hun baasje te brengen. Vier jaar geleden startte Fabienne Devriendt (57) de vzw op uit een grote liefde voor dieren. Ondertussen heeft de vzw vrijwilligers kunnen verwelkomen en werken ze ook buiten het Pajottenland. Maar vrijwilliger zijn is ook zwaar werk.

Bijna vier jaar geleden, op Valentijnsdag in 2020 richtte Devriendt de vzw Rescue Team Pajot officieel op. Zelf woont Devriendt in Pepingen, maar Rescue Team Pajot is actief in een grotere regio, die ondertussen zelfs buiten het Pajottenland gaat. “We hebben ook al eens een week in Wallonië zitten zoeken voor een vriendin van mij”, vertelt Devriendt. Vandaag bestaat het team uit een 15-tal vaste vrijwilligers. “We hebben meer vrijwilligers nodig. Wij werken allemaal en soms is dat niet makkelijk om direct iemand te kunnen uitsturen”.

Eén keer is het team drie maanden en half bezig geweest om hondje Bonita te zoeken en te vangen, die uiteindelijk werd gevat op de parking van de McDonald in Halle. Zij werd de mascotte van Rescue Team Pajot. 

Vrijwilliger zijn bij Rescue Team Pajot is dus bijna een fulltime job. “Het is spijtig dat je er geen job van kan maken want je bent ook alle dagen bezig. Meestal hebben we zeven oproepen per dag”, vertelt Benny Vaeye, vrijwilliger van het team.

De vrijwilligers opperen veel op. “Eens samen naar de winkel gaan of naar men ouders gaan, dat mis ik wel. We hebben ook geen kerst of nieuwjaar meer”, vertelt Devriendt. 

Op 1 mei 2021 werden alle gegevens op de chips van huisdieren anoniem gezet. Als je wilt dat deze leesbaar zijn, moet je ze zelf openbaar zetten. “Dat is alweer een idee van één van onze politiekers, belachelijke hé. Dat neemt de werking ervan weg”, zegt Verdickt. “Als de gegevens van de chip niet openbaar staan dan kan je niet veel. Je moet hopen dat je de eigenaars vindt via Facebook”, vertelt Vaeye.

Liefde voor dieren is een gemeenschappelijke motivatie voor het team van Rescue Team Pajot. 

Een emotionele Devriendt vertelt: “Ik heb enorm veel respect voor de vrijwilligers. Zij hebben hun werk, ze rijden gratis, ze laten soms dingen staan. Dat is onbetaalbaar. Merci hé.” Vrijwilligster Bianca zegt hierop “Fabienne is de drijvende kracht, alles start bij haar. Zij bedankt de vrijwilligers, maar zonder haar zou Rescue Team Pajot er niet zijn. Dus eigenlijk alle eer naar haar, maar dat ziet ze zelf niet”.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland