Twee startende bedrijven krijgen financieel duwtje van VLAIO, ook aantal jonge ondernemers stijgt spectaculair

Artefakt uit Gooik en Op Kindermaat uit Asse krijgen van VLAIO, het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen, 50.000 euro innovatiesteun. Zo kunnen ze hun bedrijf verder uitbouwen en zich professioneel laten bijstaan.

Voor startende bedrijven is een financieel duwtje in de rug cruciaal om te kunnen groeien. Bij VLAIO, het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen, kan hiervoor een dossier ingediend worden. 86 Vlaamse starters ontvingen zo dit jaar dat broodnodige duwtje. Vijf bedrijven zijn door Voka – KvK Vlaams-Brabant intensief begeleid bij het indienen van hun dossier. De bedrijven ontvangen elk 50.000 euro steun waarmee ze hun bedrijf verder kunnen uitbouwen en zich professioneel kunnen laten bijstaan. De vijf bedrijven uit onze provincie die succesvol een dossier indienden zijn Artefakt, Koqoon, Mappalink, Op Kindermaat en Re-Harvest.

Artefakt uit Gooik bouwt een zoekmotor waarbij artificiële intelligentie en natural language processing worden ingezet om informatie uit fiscale bronnen zoals rechtspraak, administratieve standpunten van de fiscus, fiscale tijdschriften en dergelijke te distilleren en samengevat weer te geven. Zo hoeven advocaten en fiscale adviseurs niet langer manueel tientallen complexe bronnen te raadplegen.  

Op Kindermaat uit Asse gaat als eerste de uitdaging aan om een compleet uitgewerkte lesmethode te ontwikkelen rond sociale en emotionele vaardigheden zoals bijvoorbeeld zelfbeeld en zelfvertrouwen, omgaan met spanning en emoties, conflicthantering. Ze willen elk schoolgaand kind bereiken alsook hun leerkrachten, ouders en eventuele therapeuten.

“Voka KvK Vlaams-Brabant begeleidt via Bryo al meer dan vijftien jaar startende ondernemers die hun droom willen waarmaken”, zegt gedelegeerd bestuurder Kris Claes. “Elk jaar opnieuw dienen zich tientallen enthousiaste ondernemers aan. We zijn dan ook blij dat vijf bedrijven uit Vlaams-Brabant 50.000 euro ontvangen. Je mag niet onderschatten hoe belangrijk naast begeleiding dit financieel duwtje in de rug is voor beginnende bedrijven.”

Dat bevestigen ook Karolien Raymaekers en Isabelle Ringoot, oprichters van Op Kindermaat. “Dit is de steun die we nodig hebben om alle scholen in Vlaanderen te bereiken en een verschil te maken voor elk kind.”

In de marge hiervan liet Unizo Vlaams-Brabant en Brussel weten dat in de periode 2016 tot 2021 het aantal zelfstandigen jonger dan 30 jaar in Vlaams-Brabant met ruim 33 procent is gestegen. Dat is goed voor 3.797 extra jonge ondernemers. “Vlaams-Brabant kent daarmee na Oost-Vlaanderen de grootste stijging”, klinkt het bij Unizo.

In 2021 waren 15.258 ondernemers in Vlaams-Brabant jonger dan 30 jaar. Opvallend is dat vooral de jongste groep, die van 18- tot 21-jarigen, groeit. In 2016 waren 824 ondernemers in Vlaams-Brabant jonger dan 22 jaar. Vijf jaar later, eind 2021, waren dat er 1.591. “Een deel van de verklaring voor ondernemerschap op 18- tot 21-jarige leeftijd ligt bij het statuut student-zelfstandige dat er kwam op aandringen van Unizo. Sinds 1 januari 2017 kunnen studenten hierdoor hun studies combineren met een zelfstandige activiteit binnen een voordelige bijdrageregeling”, zegt Elke Tielemans, directeur Unizo Vlaams-Brabant en Brussel.

Topartikels bij Goeiedag.be