In Asse bestaat de Uitpas al drie jaar, nu breidt het systeem zich ook uit naar vijf andere gemeenten in de Noordrand

De UiTPAS is een spaar- en voordelenkaart die je kan gebruiken bij deelname aan vrijetijdsactiviteiten. Hoe meer je aan activiteiten deelneemt, hoe meer voordelen je uit de pas haalt. Asse startte drie jaar geleden al met het concept, nu sluiten nog vijf andere gemeenten in de Noordrand aan.

Bij ieder bezoekje aan de bib, het zwembad of een activiteit in het cultureel centrum of een deelnemende lokale vereniging, kan je de Uitpas scannen. Wanneer je voldoende punten hebt verzameld, kan je die inruilen voor tal van voordelen zoals een gratis ticket of gadgets. Ruim 150 gemeenten in Vlaanderen en Brussel doen al mee met dit systeem dat deelname aan vrijetijdsactiviteiten nog laagdrempeliger moet maken.

De gemeente Asse stapte in 2021 mee in het verhaal. “Het doel van de Uitpas is om alle doelgroepen toe te leiden naar cultuur en vrije tijd”, zegt schepen van Cultuur Geert Heyvaert (CD&V). Voor vijf euro, minderjarigen betalen twee euro, heb je al een Uitpas die bovendien levenslang geldig blijft. “We zijn in Asse gestart met de gemeentelijke activiteiten en hebben het nadien uitgebreid naar activiteiten van verenigingen. Ondertussen hebben al 1.231 Assenaren een Uitpas, maar eigenlijk is het doel dat iedere inwoner zo’n pas heeft.”

Omdat het systeem een succes is, wordt het nu ook uitgebreid naar Grimbergen, Londerzeel, Machelen, Meise en Vilvoorde onder de noemer Uitpas Noordrand. “Iedere gemeente had een eigen kortingssysteem voor vrijetijdsdeelname. De lancering van de Uitpas Noordrand zorgt voor een duidelijker spaar- en kortingssysteem”, zegt Philip Roosen, voorzitter van Cultuur Noordrand.

Vanaf 2 mei kunnen de inwoners van de zes deelnemende gemeenten de Uitpas Noordrand aanschaffen en punten beginnen verzamelen. “Zes gemeenten in de Noordrand nemen nu deel maar het doel is om tegen 2026 alle dertien gemeenten te laten aansluiten. Nu moeten we bewoners warm maken om een pas te kopen en organisatoren om hun activiteit toegankelijk te maken voor de Uitpas-houder. Zo krijgen ze een nieuw en diverser publiek.”

Want een ander doel van de Uitpas is om de zwakkere groepen in de maatschappij toegang te geven tot het vrijetijdsaanbod in de gemeente. Voor hen is er een Uitpas met korting. De pas zelf kost dan een euro, in Vilvoorde is het dan zelfs gratis, en ze krijgen tachtig procent korting bij deelname aan een activiteit. “Zo kunnen zij ook genieten van het vrijetijdsaanbod zonder hen te stigmatiseren. Alle info over de nieuwe Uitpas Noordrand is te vinden op de nieuwe website www.uitpasnoordrand.be”, besluit Philip Roosen.

Topartikels bij Goeiedag.be