Fotoborden ter herinnering aan 50 jaar laatste tram

Op 1 september 1972 reed de laatste tram door het Pajottenland. Ook Lennik telde destijds verschillende tramhaltes.

Lennikenaar Sam Van Belle – gepassioneerd liefhebber van oude trams en bussen – startte vorig jaar het project op en stelde 12 fotoborden samen waarop naast oude archieffoto’s ook verhalen staan uit de tijd van toen. De borden lopen langs de oude tramroutes door Lennik, Pepingen, Herfelingen, Sint-Pieters-Leeuw en Gooik. Dankzij dit initiatief krijgt de oude boerentram die de boeren gebruikten om hun groenten en fruit naar de markten in Brussel te brengen, opnieuw zichtbaarheid in de streek en blijven de verhalen verder leven. Via een QR code op het bord, kan er meer informatie geraadpleegd worden op Wikipedia.

In Lennik staan er op 3 locaties fotoborden waaronder op het Andreas Masiusplein, waar tot begin 1960 het stationsgebouw van Sint-Kwintens-Lennik stond. In het bijgebouw werden ook tijdelijk huwelijken voltrokken tijdens de verbouwing van het gemeentehuis, waaronder ook dat van Sam’s grootouders. Langs de Lange Tramweg ter hoogte van het rustplekje en in Sint-Martens-Lennik op het kruispunt van de Schapenstraat en de Doelestraat werden ook borden geplaatst.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland