Gemeente Lennik gaat inwoners bevragen over de toekomst en Pajotse fusie. N-VA noemt bevraging schijninspraak.

Gemeente Lennik wil haar bestuurskracht versterken en onderzoekt in welke mate Lennik klaar is voor de toekomst. Om dat te doen vraagt de gemeente aan elke Lennikenaar om zijn/haar mening te geven over onderwerpen als wonen, mobiliteit, cultuur, onderwijs, economie, veiligheid, sport en gezondheid.

De Lennikenaar aan zet

De enquête draait rond acht verschillende thema’s die gaan over het leven in Lennik, waar de Lennikenaren vragen kunnen beantwoorden over hun ervaringen en suggesties kunnen geven. Enkele vragen zijn:

  • Hoe ervaart de Lennikenaar het leven, wonen en werken in Lennik?
  • Van welke diensten in de gemeente Lennik maakt de Lennikenaar gebruik?
  • Voor welke zaken gaat een Lennikenaar op zoek naar het aanbod in andere gemeenten?

U kunt u ervaringen en suggesties delen op: https://lennikaanzet.be/bestuurskracht.

Elke Lennikenaar in de week van 22 tot 26 mei ook een brief met¬†enkele vragen in de bus. Ingevulde vragenlijsten kunnen vervolgens in √©√©n van de idee√ęnbussen van Lennik aan Zet gedeponeerd worden. Deze brievenbussen hangen aan het gemeentehuis, het OCMW, de bibliotheek en op het Arconateplein (Gaasbeek), Kerkplein (Eizeringen) en Dorp (SML).

Op basis van deze ervaringen organiseert de gemeente Lennik in het najaar van 2023 twee gesprekstafels:

–       Op donderdag 5 oktober – 19.30 uur | zaal Jo Baetens – Alfred Algoetstraat 77

–        dinsdag 10 oktober – 19.30 uur | refter GBS ‘t Rakkertje – Assesteenweg 125

 Daar kunnen de Lennikenaren met elkaar in gesprek gaan om over de verschillende thema’s.

Inschrijven kan via: https://lennikaanzet.be/bestuurskracht/gesprekstafels

Oppositiepartij N-VA is opvallend schep voor het initiatief. Op dit ogenblik loopt in Lennik een onderzoek naar de bestuurskracht van de gemeente. Een onderzoek wordt uitgevoerd door een studiebureau, die eerder al gelijkaardige studies deed aldus bij de andere Pajotse gemeenten zoals Herne, Galmaarden, Pepingen en Gooik. Drie van deze gemeenten beslisten intussen naar aanleiding van deze studie te fuseren.

Naar aanleiding van deze “bestuurskrachtmeting” wordt¬†nu een bevraging bij de bevolking georganiseerd,¬† zowel online als via gesprekstafels. De gemeente stelt de Lennikse bevolking te informeren van de resultaten¬†ten laatste in het voorjaar 2024. De oppositie partij¬†N-VA is niet te spreken over deze manier van aanpak.

Lennik is te laat in gang geschoten

‚ÄúDe gemeente is veel te laat van start gegaan. Terwijl andere gemeenten al in de uitwerkingsfase zitten, is men in Lennik nog aan het studeren. Daarbij gaat men nu laattijdig de bevolking betrekken en bevragen. Zo laat zelfs dat de bevolking maar in 2024 zal worden ge√Įnformeerd. De N-VA stelde reeds in september 22 een volksbevraging over dit thema voor,‚ÄĚ weet N-VA-gemeenteraadslid Kristien Van Vaerenbergh.

Voorbeeld van schijninspraak

De N-VA vraagt zich af waarom dit zo laat alsnog dient te gebeuren. ‚ÄúMen weet heel goed dat, indien Lennik nog deze legislatuur wenst te fuseren, de princiepsbeslissing hiertoe voor eind 2023 dient genomen te worden. Nu nog een bevraging organiseren met het oog op 2024 is schijninspraak.  Het bestuur is te laat en wil de Lennikenaar doen geloven een beslissende stem te hebben terwijl in de feiten het kalf al verdronken is. De N-VA Lennik is er steeds voorstander van geweest de bevolking te bevragen en draagvlak te cre√ęren bij de bevolking voor een fusie, maar nu holt men enkel achter de realiteit aan,‚ÄĚ besluit Van Vaerenbergh.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland