Gemeente zet AED-toestellen in de kijker

De gemeente Gooik is sinds 2018 een hartveilige gemeente. Een AED-toestel is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. Het toestel is eenvoudig te bedienen en kan niet verkeerd of onnodig gebruikt worden. “Dankzij de Gezondheidsraad hangt er in elke deelgemeente een AED-toestel”, aldus Jonas De Maeseneer, schepen van Gezondheid. “Ook enkele sportclubs en zelfstandigen hebben een eigen AED-toestel. Verder is er ook een mobiel toestel, dat uitgeleend kan worden bij evenementen. Iedereen mag een AED-toestel gebruiken omdat het gesproken instructies geeft. Het helpt je door de reanimatie tot professionele hulpverleners het van je overnemen. We hopen dat de toestellen niet vaak gebruikt moeten worden, maar weet dat het wel levens kan redden.”

De voorbije maanden organiseerde de gemeente Gooik, samen met het Rode Kruis en de Gooikse Gezondheidsraad, ook drie opleidingen ‘Reanimeren en defibrilleren’. Deze worden twee keer per jaar georganiseerd.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland