Gault&Millau geeft Sir Kwinten 16,5

Zaakvoerders, chefs en personeel van sterrenrestaurant Sir Kwinten in Lennik sprongen maandag een gat in de lucht wanneer de Gault&Millau editie 2022 z’n nieuwe scores bekend maakte. Voor het zoveelste jaar op rij stijgt het restaurant met een half punt in de lijst en komt zo in Vlaams-Brabant op de derde plaats terecht. Ook met hun tweede zaak Ferment scoorden ze opnieuw bij de recensenten.

Met een score van liefst 16.5/20 mogen ze bij Sir Kwinten spreken van een zéér mooie score en mogen ze zich een van de nieuwkomers noemen in de top van Gault&Millau 2022. Met hun score staan ze zelfs op de derde plaats in Vlaams-Brabant net achter Colette De Vijvers (Averbode) en Couvert Couvert (Heverlee). Dat niet alleen, want ook Ferment steeg opnieuw in de lijst tot 13/20.

“Onze Jonge Topchef voor 2020 blijft zijn uitstekend repertoire aan bereidingen verder verfijnen”, wordt de score dit jaar toegelicht in de gids. “Het natuurlijk, puur karakter van deze keuken sluit wonderwel aan op het serene interieur waarbij de uitgelezen wijnselecties de beleving nog versterken. Chef Glenn Verhasselt en sommelier Yanick Dehandschutter verdienen een verhoogde score.”

Jong en ambitieus team

Dat Yanick Dehandschutter (34) tevreden is met de score van Sir Kwinten, zou nog een understatement zijn. “De laatste jaren komt er telkens wat bij”, glundert hij. “Dat half puntje erbij tegenover vorig jaar is een bevestiging dat ons niveau blijft stijgen. Het zal de recensenten ook wel opgevallen zijn dat we jaar op jaar -willen- groeien. Ik denk wel dat dit ook de verdienste is van ons jong en ambitieus team. We proberen een totaalconcept te brengen en zijn daar enorm fier op. Dit is gewoon de ultieme bevestiging van wat wij steeds heel nederig denken.”

Dat Ferment dit jaar ook een hogere score kreeg dan het jaar voordien, kwam als een grote verrassing aan. Niet alleen bij Yanick, maar ook bij het personeel, die het goede nieuws in het midden van hun middagshift vernamen. De zaak heeft pas drie jaar geleden de deuren geopend maar valt nu nog steeds goed in de smaak. 

“Hier krijg ik het vermoeden dat Gault&Millau ons concept heel goed snapt”, gaat Yanick verder. “Volgens hun recensie hebben wij hier net zoals bij Sir Kwinten de wind in de zeilen. Ze spreken ook van een grote toeloop maar dat we er ondanks dat toch in slagen om een verzorgde brasseriekeuken neer te zetten met vlotte service. Met deze zinnen zijn we enorm tevreden, want dat is altijd onze bedoeling en concept geweest.”

Bij Sir Kwinten ontving chef Glenn Verhasselt in 2020 nog de prijs voor Jonge Chef van het Jaar. In 2019 won Yanick Dehandschutter de prijs voor Sommelier van het Jaar.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland