Gooik doet opnieuw mee aan schrijfmarathon van Amnesty International.

De gemeente Gooik, Gooik Mondiaal en de bibliotheek van Gooik nemen opnieuw deel aan de Schrijfmarathon van Amnesty International. Dit is het grootste mensenrechtenevenement ter wereld waarbij er brieven worden geschreven om gevangenen die mensenrechten verdedigde, vrij te laten.

De schrijfmarathon van Amnesty International heeft als doel onterecht vervolgde en gevangengenomen mensen vrij te laten. Deze mensen werden gevangengezet omdat zij deelnamen aan een protest of op een andere manier mensenrechten verdedigde. Jaarlijks schrijven heel veel mensen een brief voor deze actie. Zo hebben 32.000 Vlamingen in 2022 hier aan meegedaan. Op scholen is deze actie ook wel gekend als ‘schrijf-ze-vrijdag’.

Dit jaar doet de gemeente Gooik voor de tweede keer mee. Donderdag 30 november hebben enkele leden van het Gooikse gemeentebestuur en de voorzitter van Mondiaal Gooik brieven zitten schrijven voor deze actie. “Wij vinden het belangrijk om op te komen voor de mensenrechten. Daarom willen wij meedoen aan de schrijfmarathon”, zegt schepen van gelijke kansen Jonas De Maeseneer (CD&V). “Of het nu een kaartje of een brief is, de regeringen voelen hierdoor de druk om hun burgers beter te behandelen en de mensen die onrecht wordt aangedaan zijn blij met hun hartverwarmende steunberichten. De brieven uit Gooik kunnen dus levens redden!”

De schrijfmarathon van Amnesty International heeft ook wel degelijk een succes. Op de webiste van de mensenrechtenorganisatie kan je de succesverhalen lezen.

De Gooikenaars worden uitgenodigd om ook een brief te schrijven. Zij kunnen de gehele maand december in de bibliotheek van Gooik brieven gaan schrijven. Er zijn voorbeeldbrieven die op kaartjes geschreven kunnen worden. Deze worden nadien opgestuurd naar Amnesty International, die ze dan aan de betreffende regeringen zal bezorgen.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland