Project met telramen moet voor betere verkeersveiligheid zorgen

Twee en half jaar geleden startte het Telraam-project in Gooik. Vandaag zijn die resultaten binnen en zullen de buurten verder aan de slag gaan hiermee om voorstellen aan het lokaal bestuur de doen.

Op vraag van de buurten en op initiatief van Beweging.net Gooik financierde de gemeente Gooik via het buurtbudget 20 telramen. Dit project heeft in totaal 5.000 euro benut uit het buurtbudget van 2022. Deze Telramen werden aan de ramen van woningen bevestigd en registreren sinds april 2022 het verkeer in de betreffende straten.

De organisatie TELRAAM stelde de eerste resultaten nu voor aan de buurten. Zij kunnen de data nu verder analyseren en voorstellen doen aan het lokaal bestuur om zo de verkeersveiligheid te kunnen verbeteren. “De focus ligt op ontmoedigen van snelheid en gevaarlijke verkeerssituaties”, vertelt schepen van Mobiliteit Samuel Billens (CD&V).

RESULTATEN TELRAMEN

In totaal werden er dus 20 telramen opgehangen aan de woningen van vrijwilligers en pioniers in verschillende Gooikse straten. Elk telraam is verbonden met een wifinetwerk. Op die manier kan het telraam heel wat nuttige gegevens registreren: het onderscheid tussen voetgangers, fietsers, auto’s en vrachtwagens, de snelheid, het aantal passages, de richting van de beweging en het tijdstip, enzovoort. Deze data zorgen dus voor heel wat inzichten over de verkeerssituatie in een straat. De buurten kunnen met deze inzichten dus verder aan de slag en voorstellen doen.

VERDERE STAPPEN

“Ik ben proactief in verder gesprek met 5-tal buurten. De eerste implementatie wordt beslist op gemeenteraad van november al, dus direct actie. We beslissen binnenkort naar alle waarschijnlijkheid ook om de telramen actie te verlengen, zo kunnen we ook nagaan hoe effectief een maatregel is”, zegt Billens.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland