Na afgelasting zit organisatie GP Oetingen met handen in het haar

Vorig jaar promoveerde de ‘GP Oetingen’ tot een koers van categorie 1.1 (op internationaal niveau is dat twee categorieën onder het hoogste World Tour niveau). Ook dit jaar werden er met onder meer 7 Worldtourploegen heel wat gekende internationale wielrensters verwacht aan de start langs de Klooster- en Kerkstraat in Oetingen. Al was dat buiten het slechte weer gerekend. Door de hevige sneeuwval van woensdagochtend 8 maart was de organisatie genoodzaakt om de koers af te gelasten. “Dinsdagavond zaten we al met ons team samen om te kijken hoe het weer evolueerde”, laat Christiaens weten. “We hadden een B-parcours in onze gedachten zodat de rensters een andere route konden rijden op enkel de grote banen. Op die manier werden ook de kasseien geschrapt. Maar dat plan werd jammer genoeg snel afgevoerd. We konden hoe dan ook de veiligheid van de rensters niet garanderen. Een afgelasting was dan ook de normaalste en slimste keuze om op dat moment te maken. Het is ongelooflijk dat het één dag zo’n slecht weer was. Niet te geloven, maar het is nu zo. We kunnen er niets meer aan veranderen.” 

Andere datum

Woensdagochtend werd het parcours nochtans nog twee keer verkend door Taylor Scott — die door de UCI aangeduid werd als voorzitter van de wedstrijdjury — en sportdirecteur Ine Beyen van organisator Gooik Sportief. Wanneer ze in de Gooikse deelgemeente Leerbeek aankwamen, merkten ze nog steeds dikke pakken sneeuw op. Bij hun terugkomst werd de GP Oetingen officieel afgelast. “Gelukkig kon de VIP wel nog plaatsvinden”, aldus Christiaens. “De meeste mensen zijn daar toch nog naartoe gekomen. Wat natuurlijk super is, al bij al. Anders zaten we met heel wat overschotten… De ploegen hebben eveneens heel goed gereageerd op de afgelasting. Ze waren blij dat we die keuze tot afgelasting zelf hebben gemaakt.”

De ploegen stelden de organisatie intussen zelf al voor om de GP Oetingen naar een later tijdstip te verplaatsen. Christiaens kan dat bevestigen. “Er zijn plannen om éénmalig het Criterium van augustus niet te laten plaatsvinden en de GP Oetingen in de plaats te organiseren. Maar het valt nog allemaal te bekijken of dat wel zal lukken. Volgende week zullen we hierover samenzitten om te kijken of het wel financieel als organisatorisch haalbaar is.”

Duizenden euro’s verlies

Want de financiële kater waar de organisatie Gooik Sportief nu mee achterblijft, is niet te onderschatten. “Dan begin je echt wel te rekenen hoor”, zucht Christiaens nog. “Voor het podium en de portiek mag je al zeker zo’n 3.000 à 4.000 euro rekenen. Dat uitgegeven geld is gewoon weg. Het zal snel om zo’n 10.000 euro gaan dat we kwijt zijn, als het niet meer is. Ook niet te vergeten dat ons team met onder andere Kenneth Penninckx, Danny Schets, Ine Beyen en ikzelf een heel jaar voorbereidingen treffen om deze koers te kunnen organiseren. Die gespendeerde tijd zijn we dus ook kwijt.”

De ochtend voor de échte GP Oetingen zou men bovendien een Gooikse Pijl for kids georganiseerd hebben, in samenwerking met basisschool De Oester. Maar ook die kon niet plaatsvinden. De beloofde fluovestjes heeft de organisatie daarom in de school afgegeven. In mei organiseren ze in de school een sportnamiddag, waar de organisatie Gooik Sportief voor uitgenodigd is om misschien toch nog iéts koersgerelateerd te organiseren.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland