Pauwel reed opnieuw uit

Pauwel Joran De Borre (26) en zijn bende trokken er opnieuw op uit, en dit keer voor het hoogtepunt van de Pauwelfeesten: de Pauwelviering. Zondagochtend was er al een misviering in de kapel. In de namiddag verzamelden de Pauwel en zijn vrienden dan voor een korte stoet naar de Pauwelhoeve en nadien de zaaiing van de Pauwelbroodjes. Dat bracht heel wat inwoners op de been en op verschillende plaatsen hing ook de vlag uit. Het is volgens de overlevering dit jaar de 641ste keer dat de Pauwel uitreed. Het folkloristisch feest dat is opgenomen in de lijst van het Vlaams immaterieel erfgoed herdenkt een memorabel feit toen in 1382 een witte ruiter roggebroodjes uitdeelde en er zo voor zorgde dat de mensen gespaard bleven van de pest. Die witte ruiter was Sint-Paulus en zo ontstond er een hele cultus en een feest rond het wonder.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland