Voortaan kan je ook in Dilbeek een auto delen. Cambio breidt zijn netwerk uit met acht elektrische wagens.

Wie geen eigen auto heeft, zal zich vanaf nu makkelijker kunnen verplaatsen binnen en buiten Dilbeek. Autodeelbedrijf Cambio heeft zich er nu gevestigd en biedt elektrische wagens aan vanop twee standplaatsen. Begin 2024 komen er nog twee bij. Een Dilbekenaar die hieraan nood heeft, is kinderarts Lore Van Bruwaene aangezien zij zelf geen auto heeft. Lore heeft onder andere in Gent en Brussel gewoond, waar autodelen al veel langer een mogelijkheid is en heeft dit dan ook altijd gedaan. Toen zij in Dilbeek kwam wonen, werd dat een probleem. Zij heeft dan ook mee gelobbyd voor de uitrol van Cambio in de gemeente.

Momenteel zijn er twee standplaatsen voor de deelwagens. Standplaats Wolsem in de Hermelijnlaan en standplaats Ten Gaerde in de Pampoelstraat. Begin 2024 komen er nog twee bij in het centrum van Itterbeek en Dilbeek. In totaal zullen er dus acht deelwagens in Dilbeek beschikbaar zijn die ook allemaal elektrisch zijn.

Het gemeentebestuur wil via deze actie het persoonlijk wagenbezit te verminderen. ‚ÄúVaak hebben mensen een tweede wagen die ze niet veel gebruiken. Deze nemen ook broodnodige parkeerplaatsen in. Via deze weg hopen wij hen een alternatief te bieden en dus het aantal persoonlijke wagens in Dilbeek te kunnen laten verminderen‚ÄĚ, zegt schepen van Mobiliteit Stijn Quaghebeur (N-VA LvB). Deze deelwagens nemen natuurlijk zelf parkeerplaatsen in, maar per wagen zouden er ongeveer 11 persoonlijke wagens verdwijnen in Dilbeek en komen die op hun beurt weer vrij. Dit project is ook onderdeel van de klimaatdoelstellingen van de Vlaamse overheid.

Cambio heeft ook plannen om in de andere gemeenten van de regio hun wagens te plaatsen.

Om de Dilbekenaren te ondersteunen en ze aan te moedingen om Cambio te gebruiken, betaalt de gemeente tot en met december de instapkosten van 35 euro. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is de instapcode ‚ÄėDILBEEKDEELT24′. Naargelang de andere stations in gebruik worden genomen, wordt deze periode verlengd.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland