Beleidsparticipatie gaat van start met eerste Forum

Het Forum is een bijeenkomst waar dieper wordt ingegaan op projecten die met participatie tot stand komen. Voor de eerste editie waren dat de publieke ruimte, erkenning, subsidie en het participatiemodel zelf. Hierover konden mensen mee nadenken in aparte themakamers. “We wilden graag van mensen horen hoe zij de verdere concrete invulling zien van de doorstroom van idee naar project”, legt burgemeester Willy Segers (N-VA) uit. “Tot vandaag bleef dat redelijk vaag maar na deze bijeenkomst krijgt het steeds beter vorm. Het was dan ook niet de bedoeling om meteen met een mooi afgewerkt geheel naar buiten te komen. Tijdens dit Forum gaven we aan dat er nog ruimte is om te experimenteren en om aan te vullen waar nodig. Tegelijk wilden we ook meer uitleg geven over het model aan wie daar nog nood aan had. We zien op die manier dat het Forum een belangrijke rol kan spelen in de toekomst.”

Onrust en twijfel

Als afsluiter van deze namiddag koppelden alle gespreksgroepen terug naar de grotere groep en werden de enkele lopende participatietrajecten voorgesteld. Tussendoor en nadien was er natuurlijk plaats voor vragen en een gezellige babbel. Achteraf waren de reacties vooral positief. “Het was niet makkelijk om te beginnen met een model dat eigenlijk nog niet af was”, geeft Segers toe. “Dat zorgde voor wat onrust en twijfel maar we willen voldoende ruimte laten voor inspraak en participatie. Iedereen kwam uiteindelijk met een open vizier naar het eerste Forum en na de nodige uitleg en workshops was de teneur toch enthousiast voor wat volgt. We kijken dan ook hoopvol uit naar het volgende Forum van dinsdag 26 september.”

Een aantal leden van de cultuurraad hebben enkele maanden geleden al deelgenomen aan verschillende sessies, zowel digitaal en live, als voorbereiding op het nieuwe participatiemodel Forum. Want door dit nieuwe participatiemodel zullen de bestaanden adviesraden teruggeschroefd worden. “We hebben verschillende bezorgdheden”, klinkt het. “We worden hierdoor bijvoorbeeld niet langer erkend in onze adviesfunctie. Een 75-tal vertegenwoordigers van de aangesloten verenigingen bij de cultuurraad, reageerden verontwaardigd. De cultuurraad moet een vertegenwoordiging blijven van alle verenigingen voor sociaal-culturele vorming, kunsten en erfgoed. De functie van spreekbuis en bruggenbouwer van een overkoepelende raad blijft belangrijk. We tekenden een unaniem protest aan tegen het verloop van het traject van het participatieproject en het participatiemodel dat onder andere de adviesraden afschaft.”

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland