Een kwarteeuw lang stond spar in hun voortuin, maar nu zwaaien Paul en Annemie hem uit richting Brusselse Grote Markt

Een kerstboompje dat vijfentwintig jaar geleden wortel schoot in een Dilbeekse voortuin, heeft woensdag een carrièresprong van jewelste gemaakt. Met de grote middelen werd de inmiddels 18 meter hoge kolos voorzichtig neergehaald, om donderdagochtend te verrijzen als dé iconische kerstboom op de Brusselse Grote Markt. “Hij moést weg. Jammer genoeg”, reageert Paul Vierendeels, de eigenaar van de boom.

First things first, want de kraan moest eerst vastgemaakt worden aan de boom. Een heldhaftige man van boomkwekerij-tuincentrum Inter-Arbo uit Vlezenbeek uitgerust met harnas en helm klauterde als een volleerd circusartiest de boom in. Voor de kraanbestuurder was het een zaak van ultrafijn precisiewerk om de haak tot bij zijn collega in de boom te krijgen zonder dat hij hem omver zwaait… Om 8 uur ‘s morgens stonden deze mannen al op post om de metershoge boom naar de begane grond te krijgen. Onder veel belangstelling -en dat menen we- werden de voorbereidingen uitgevoerd. Wagens keken eens in hun achteruitkijkspiegel of zetten zich zelfs langs de kant van de weg om het fenomeen te bewonderen. Ook de buren kwamen op de stoep tot de straat plots vol pers en tientallen nieuwsgierigen stond. “Het was even veel te druk”, reageert Paul Vierendeels, de eigenaar van de boom. “Ik heb me dan maar even naar binnen afgezonderd.”

Traantjes

Niet veel later weerklonk de boomzaag door de straten van Dilbeek. Een laatste zaag in de stam en hops! De stam kwam los en kon zonder al te veel moeite de oplegger op. “Het was een erg emotioneel moment”, vertelt Paul nog. “We kenden die boom nog als eentje van een halve meter. Op een aantal jaren groeide deze tot de pracht en praal als ‘ie nu is. In alle eerlijkheid, er vloeiden toch wat traantjes wanneer we plots de lege stam zagen. Maar jammer genoeg moest de boom gewoon weg. Hij is door de jaren heen veel te groot geworden en kwam bij wijze van spreke binnen in ons huis door het raam. Gelukkig gaan wij al enkele jaren naar de kerstmarkt in Brussel. Samen met mijn vrouw Annemie droomden we ervan dat onze boom daar ooit zou kunnen pronken voor het internationaal publiek.”

Geen nood trouwens voor wie tegen het kappen van bomen is, want de opvolging van de boom wordt door boomkwekerij-tuincentrum Inter-Arbo verzekerd. Zij zullen in de plaats van de reus tien nieuwe dennen planten.

De gloednieuwe kerstboom voor de Grote Markt vertrok nadien met veel zorg en via uitzonderlijk transport richting. Daar wordt hij donderdag in de vroege uurtjes al opgesteld naast de traditionele levensechte kribbe die in opbouw is.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland