Plezant snuisterboek graaft in geschiedenis mobiliteit Pajottenland

In Café Transport in Ternat, een wel heel toepasselijke locatie, stelde de Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei het snuisterboek ‘Bewogen tijd. Eeuwen onderweg in Pajottenland & Zennevallei’ voor.

Het boek, een samenwerking met de uitgeverij De Draak en het projectbureau De Kleine Expeditie, is een voortvloeisel uit het project Terug in de MobiliTIJD, dat de voorbije twee jaar in de regio liep.

bewogen tijd boekHet boek is vooral een plezant lees-, kijk- en luisterboek dat je laat kennismaken met bijzondere regiobewoners, aparte verhalen en grappige weetjes uit – letterlijk en figuurlijk – bewogen tijden die het Pajottenland en de Zennevallei hebben gekend.

De ligging van de regio – centraal in Vlaanderen, vlakbij Brussel en de taalgrens – zorgde door de eeuwen heen voor spectaculaire verhalen over het ‘onderweg zijn’.

Enkele verhalen die aan bod komen:

De strijd tegen de A8, dwars door het Pajottenland, uit de jaren ’70, de fameuze historische kasjkes (zijwegen) van Liedekerke, de bedevaarten – in Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek was het al in de 13de eeuw een en al begankenis –, de  spoorwegen en het kanaal Brussel-Charleroi

Of het verhaal van ‘Sus’ Barbé uit Pamel, in zijn vrije uren een krachtpatser, circusartiest, uitvinder, muzikant en filosoof, maar eigenlijk een wagenmaker die de allereerste fiets in het Pajottenland bouwde. In hout, nog wel. Het model had hij afgekeken van de vélocipède die hij op een beurs had gezien en waarvan hij stiekem de maten had genomen.

Bij het boek zit ook een CD met bijzondere gesprekken met mensen uit het Pajottenland en de Zennevallei. De verhalen, verteld door een tiental volksvertellers uit de streek, vormen een aanvulling op de thema’s in het boek, waarbij ook materiaal uit het VRT Woord- en Beeldarchief werd gebruikt.

Het boek ‘Bewogen Tijd’ is te koop voor 14,95 eurovia www.erfgoedcelpz.be/erfgoedwinkel of www.dedraak.org.

Op vrijdag 6 december wordt de publicatie voorgesteld in het gemeenschapscentrum Het Koetshuis om 19.30 uur, waar het voor een promoprijs van 13 euro te koop is.