Marie-Antoinette in de bloemetjes gezet voor honderdste verjaardag

In woon-zorgcentrum Spanjeberg in Zellik is zondagnamiddag Marie-Antoinette Delaere in de bloemen gezet voor haar honderdste verjaardag. Ze was jarenlang directrice van de verpleegsterschool in Sint-Niklaas.

Het was voor de medewerkers van woon-zorgcentrum Spanjeberg in Zellik ook alweer even geleden dat ze een honderdjarige te vieren hadden en dus waren ze maar wat blij dat ze zondagnamiddag de honderdste verjaardag van hun bewoonster Marie-Antoinette Delaere mee mochten vieren. Marie-Antoinette werd op 8 mei 1922 geboren in Limeil-Brévannes, een kleine gemeente niet ver van Parijs.

“Toch is ze als Belgische geboren en op zevenjarige leeftijd verhuisde ze naar Waarschoot samen met haar ouders en haar twee oudere broers. Hoewel ze geen woord Vlaams kende, besliste ze zelf om op haar twaalf jaar naar een Nederlandse klas te gaan. “Ik zal het daar wel leren”, zei ze altijd.” Aan het woord is Catherine Wittig. Zij is geen bloedverwant van Marie-Antoinette, die ongehuwd en kinderloos bleef, maar haar moeder en Marie-Antoinette waren wel goede vrienden. “Als ik een diploma heb, dan is het dankzij haar.”

Ook Marie-Antoinette bleek een goede student te zijn en volbracht haar opleiding verpleegkunde in Gent. “Haar studies deed ze in het Frans maar toen ze nadien aan de slag ging als sociale thuisverpleegster, leerde ze via haar patiënten verder Nederlands. Al ging dat vaak over het lokale dialect. Nadien is ze wel nog ziekenhuiswetenschappen in Leuven gaan studeren in het Nederlands. Zo werd ze inspecteur van ziekenhuizen en rusthuizen, waarna ze haar carrière eindigde als directrice van de verpleegsterschool in Sint-Niklaas”, vertelt Catherine.

Toen ze wat ouder werd, verhuisde Marie-Antoinette van Sint-Niklaas naar Brussel om nadien nog enkele jaren in Asse in te gaan wonen bij Catherine. Twee jaar geleden verhuisde ze naar woon-zorgcentrum Spanjeberg in Zellik toen de zorg te zwaar werd. Daar werd ze zondag in de bloemen gezet en nadat schepen Edwin Fabri (CD&V) haar nog enkele geschenken van het gemeentebestuur en het koningshuis had overhandigd, werd het glas op haar gezondheid geheven.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk