Tweede roman voor Hekelgemnaar Henri Van Nieuwenborgh

Hekelgemnaar Henri Van Nieuwenborgh (63) duikt in zijn tweede roman ‘Vals Glazuur’ in de wereld van de baggeraars.

‘Marie was nog een kind toen ze besefte dat er iets eigenaardigs met haar aan de hand was. Een gave of een vloek?’

Met deze zin, die in het verdere verhaal een sleutelrol blijkt te spelen, opent Van Nieuwenborgh zijn tweede roman, twee jaar na zijn debuut ‘De Bankier’.

Een debuut dat trouwens op de invloedrijke Nederlandse boekenwebsite Leestafel goed werd onthaald en het mede daardoor erg behoorlijk deed in Nederland.

De Nederlandse uitgeverij Mosae Libro keek daarom extra toe op de opvolger.

henri van nieuwenborgh‘Het verhaal stond na een jaar op papier, maar de uitgever gaf me een hele reeks aanwijzingen zodat ik nog een jaar zoet was met het herschrijven van de dialogen en het beter structureren van het plot’, aldus Van Nieuwenborgh.

‘Ik heb het schrijven intussen al beter onder de knie, maar het is echt wel een vak dat je moet leren.’

Henri, een gepensioneerde bankier, beschrijft dit keer de belevenissen van een fictieve baggerfamilie Claeys uit Hekelgem.

‘Er is geen enkele link naar de familie De Nul (eveneens uit Hekelgem, red.), laat dat duidelijk zijn. Ik ken die familie trouwens niet persoonlijk en ik zou ook nooit schrijven over mensen die ik niet ken.’

‘Ik had voor het verhaal gewoon een florerende industrietak nodig en de wereld van de baggeraars paste daarin. Dat de familie van Hekelgem is, gaf me de kans om mooie plekjes in mijn dorp in het verhaal te verwerken. Ik ben zelf een zoon van een hopboer, dus ook daarover kon ik mijn ei kwijt.’

Het verhaal van 320 bladzijden is bedoeld als een familieroman, maar eindigt als een thriller. ‘Corruptie, chantage en spelingen van het lot doen de smetteloze façade van de roemrijke familie langzaam afbrokkelen.’

Van Nieuwenborgh houdt een signeersessie op zaterdag 22 november van 10.30 uur tot 12 uur in de Standaard Boekhandel in Liedekerke.