Klacht tegen toetreding tot ILvA afgewezen

Provinciegouverneur De Witte heeft de klacht van raadslid Tim Herzeel (Open VLD), tegen de toetreding van Affligem tot de afvalintercommunale ILvA, afgewezen.

De gemeenteraad besliste in september om vanaf 1 januari 2014 de inzameling van het afval integraal over te dragen aan ILvA. Affligem doet die inzameling momenteel nog deels in eigen beheer en deels via Haviland. De gemeente is echter al jaren een van de slechtst scorende in Vlaanderen inzake afval.

‘De gemeente kon al de door het raadslid aangehaalde bezwaren probleemloos weerleggen’, zegt Bert De Roeck (N-VA), schepen van Milieu.

‘Onze beslissing om toe te treden tot de intercommunale ILvA kwam tot stand na grondig voorbereidend studiewerk. De diensten van de gouverneur komen nu tot hetzelfde besluit.’

Volgens De Roeck had het gemeentebestuur het volste vertrouwen in de goede afloop en werd de voorbereiding van de overdracht intussen gewoon voortgezet.

‘We wilden de uitvoering van ons afvalbeleid niet in het gedrang laten brengen. Op zich vinden we het trouwens merkwaardig van raadslid Herzeel. In het verleden legde hij steeds klacht neer als we gunden ten voordele van Haviland. Nu de gemeente voor ILvA kiest is het weer niet goed.’

Personeel gaat mee

Vrijdag kreeg het gemeentepersoneel dat instaat voor de afvalophaling een voorstel om mee over te stappen naar ILvA.

Zes van de zeven betrokken personeelsleden zouden volgens dat voorstel mee overstappen.

Ze krijgen nu tot volgende week bedenktijd om te beslissen.