Intercommunales Incovo en Interza willen (nog) meer propere burgers: “Elke inzet is belangrijk, hoe klein ook

Intercommunales Incovo en Interza willen (nog) meer Propere Burgers inschakelen. Dat zijn zwerfvuilvrijwilligers die meehelpen om de eigen wijk en daarbuiten vrij te houden van zwerfvuil.

“Tien jaar terug zijn we met de Propere Burgers gestart”, vertelt Hilde Goldenberg, vrijwilligerscoach bij Incovo en Interza. “Van enkele tientallen vrijwilligers zijn we gestegen naar enkele honderden, en vandaag zijn er zelfs meer dan tweeduizend. Jaarlijks rapen alle Propere Burgers samen meer dan 6.000 zakken zwerfvuil bij elkaar. Het belang van al deze vrijwilligers is dus gigantisch. Hun engagement is onbetaalbaar en ontzettend belangrijk voor de gemeentebesturen.”

Een van de jongste Propere Burgers is de zesjarige Remi uit Diegem. Samen met zijn gezinsleden raapt hij alle blikjes en papiertjes op in de buurt. “Want de natuur is belangrijk”, zo verklaart hij zijn enthousiasme. In de nieuwe campagne van Incovo en Interza roept Remi iedereen op om samen met hem Vilvoorde, Zaventem, Zemst, Steenokkerzeel, Wezembeek-Oppem, Meise, Kraainem, Londerzeel, Kampenhout, Grimbergen en natuurlijk Machelen-Diegem proper te houden.

“Hoe meer handen, hoe mooier en plezanter de buurt. Als zelfs kinderen hun verantwoordelijkheid opnemen, kunnen ook de volwassenen niet achterblijven”, luidt het.

“Vrijwilligers geven ons vaak aan dat ze hun inzet als Propere Burger als een positief engagement zien”, vervolgt Goldenberg. “Eerder dan te klagen over zwerfvuil doen ze er zelf iets aan. De meesten combineren dat met een mooie wandeling of doen dit zelfs met de hele familie of vereniging. Sommige vrijwilligers verzamelen één zak per jaar, bij anderen zijn het er tientallen. Voor ons is elke inzet belangrijk, hoe klein ook.”

Elke Propere Burger krijgt het nodige materiaal thuis geleverd en de volle zwerfvuilzakken worden aan huis opgehaald. Vrijwilligers zijn verzekerd en mogen jaarlijks ook deelnemen aan een teambuilding. Wie dat wenst kan zich aanmelden met een simpel mailtje of telefoontje naar Incovo of Interza. De juiste contactgegevens voor jouw stad of gemeente, vind je via www.incovo-interza.be.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise