Cultuurprijs 2023 voor Zomerhappening van Jeugdhuis Nijdrop

Op de 11 juli-happening mocht Vincent De Pauw, de nieuwe voorzitter van de Adviescommissie Cultuur & Toerisme, de winnaar van de Cultuurprijs 2023 bekend maken. Die gemeentelijke prijs wordt uitgereikt aan een persoon of vereniging met bindingen met Opwijk en die een opmerkelijke prestatie heeft geleverd op cultureel vlak.

Er waren vier nominaties, namelijk het begeleidersteam Leesjury, 50 jaar Zomerhappening met Griet Van Buggenhout als één van de motors daarvan, vzw Back! en Vera Dierickx en Josiane Huybandt. Allen hadden hun verdienste op cultureel vlak het voorbije jaar of jaren.

Het was een moeilijke keuze maar de prijs ging finaal naar Griet Van Buggenhout en 50 jaar Zomerhappening van en door Nijdrop. Ook dit jaar staat 15 augustus weer synoniem voor Zomerhappening en dat is deze keer voor de vijftigste maal.

Voorzitter Vincent De Pauw lichtte de keuze verder toe: “Wat ooit begon als “de ambachtenmarkt” groeide uit tot een waar familiefestival voor elke Opwijkenaar en ver daarbuiten. Zomerhappening is een gratis familiefestival voor jong en oud met straattheater, animatie, concerten en workshops. Zomerhappening van Nijdrop zet hiermee Opwijk op de kaart.

Zomerhappening is meer dan 15 augustus alleen. Gedurende het hele jaar worden de kinderen en jongeren in de Opwijkse scholen geprikkeld en op sleeptouw genomen. Ook ouderen uit de woonzorgcentra en de mensen van Zonnelied worden eveneens betrokken bij de aankleding van de Zomerhappening. Tijdens verschillende workshops bouwen tal van burgers mee aan ‘hun’ zomerhappening.

Deze verjaardag konden we niet onopgemerkt laten voorbijgaan en daarom krijgt Nijdrop en de vormgever van dit project, Griet Van Buggenhout, de prijs.”

Griet Van Buggenhout ontving naast bloemen ook nog een kunstwerk van Boerman. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk