Hardleerse vervuilers riskeren nu ook GAS-boete voor waaivuil

Intercommunales Incovo en Interza binden in samenspraak met de gemeenten en de Mooimakers de strijd aan met waaivuil.

Heel veel zwerfvuil op straat is immers afkomstig van slecht aangeboden afval: afvalzakken die te vroeg buiten staan, of papier en karton dat met de wind wordt verspreid. Het politiereglement bepaalt dat afvalzakken slechts vanaf de avond voordien mogen worden buitengeplaatst. Papier en karton moet altijd stevig worden samengebonden, of in gesloten dozen of een container aangeboden. Omdat een kleine minderheid van de inwoners zich niet aan deze regels houdt, ligt er in sommige straten haast week na week zwerfvuil.

Tot grote ergernis van de andere buurtbewoners. Sinds 2022 is er daarom een afvalsteward die namens Incovo en Interza controles uitvoert op het aanbieden van papier en karton. Duizenden woningen werden zo al afgelopen. Vijfhonderd adressen waarbij het afval minstens één keer niet goed werd aangeboden staan op de radar. Iedereen heeft recht op maximum twee waarschuwingen. Loopt het daarna nog fout, dan wordt het dossier doorgegeven voor GAS-boete en opruimkosten. Deze fase met mogelijke boetes start op begin maart.

“Het is zeker niet de bedoeling om veel boetes te geven”, weet Jan Buysse, directeur van Incovo en Interza. “Wel om hardleerse vervuilers die week na week zich niets van de regels aantrekken toch tot verbeterd gedrag te kunnen dwingen. Helaas moeten we vaststellen dat bij sommigen alleen maar de boetes helpen. Wie niet horen wil, moet dan maar voelen.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise