Gemeentescholen Ternat mogen opnieuw open

De gemeentelijke basisscholen GBS De Kiem Wambeek en GBS De Kiem Lombeek mogen vanaf donderdag 11 maart opnieuw de deuren openen. Ook de buitenschoolse activiteiten voor kinderen onder de 13 jaar mogen opnieuw doorgaan. Dat besliste het lokaal bestuur Ternat nadat bleek dat de coronabesmettingen bij kinderen in Ternat sterk gedaald zijn.

Op 26 februari kwam in Ternat de crisiscel bij elkaar nadat bleek dat het aantal coronabesmettingen bij kinderen onder de 13 jaar fors gestegen waren. Van alle coronabesmettingen in Ternat werd 45 procent bij de kinderen vastgesteld. Daarom besloot het lokaal bestuur Ternat na overleg met de schooldirecties om de gemeentelijke basisscholen De Kiem Wambeek en De Kiem Lombeek tot en met woensdag 10 maart te sluiten. Er werd overgeschakeld naar online onderwijs. Ook de buitenschoolse activiteiten voor kinderen onder de 13 jaar werden opgeschort en kinderen mochten met niet meer dan 4 personen samenkomen, net zoals dat bij de volwassenen al het geval was.

Duidelijk signaal

De afkoelperiode van 10 dagen heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen. De 45 procent coronabesmettingen daalde de voorbije 10 dagen naar slechts 6,6 procent. “Een duidelijk signaal dat onze beslissing de juiste was”, zegt burgemeester Michel Vanderhasselt. “Dit was een van de moeilijkste beslissingen die ik deze legislatuur moest maken. Een plotse sluiting van de scholen zorgde bij veel ouders voor een heleboel organisatievermogen. En de vrijheid van kinderen beperken is absoluut iets wat we niet willen doen. Maar in dit geval moesten we een moeilijke beslissing nemen in functie van de veiligheid van onze inwoners.”

Nu het aantal besmettingen bij de kinderen sterk gedaald is, openen de scholen weer de deuren. Kinderen mogen ook weer deelnemen aan activiteiten en dus naar de sportclub, jeugdvereniging of andere activiteiten gaan. Vanaf nu gelden ook in Ternat de regels van de federale overheid. Dat wil zeggen dat iedereen met 10 mensen buiten mag afspreken, zolang de afstandsregels gerespecteerd worden. “Ik wil onze scholen, verenigingen, ouders en kinderen bedanken voor hun begrip en inzet”, sluit burgemeester Vanderhasselt af. “Deze situatie zal niet lang meer duren. Zeker niet als iedereen zich laat vaccineren. Zo zetten we opnieuw een stap richting vrijheid.”

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland