Enkel nog kledingcontainers van Wereldmissiehulp in Ternat

In Ternat mag vanaf 1 april enkel de vzw Wereldmissiehulp nog containers plaatsen voor het inzamelen van textiel. In navolging van vele andere Vlaamse gemeenten laat Ternat nog slechts één inzamelaar werken op zijn grondgebied.

“De gemeente vroeg aan alle firma’s en vzw’s die actief zijn in de sector om een prijsofferte in te dienen”, zegt schepen van milieu Guido Van Cauwelaert (sp.aGroen+).

“De voordeligste offerte was die van de vzw Wereldmissiehulp. Ook de commerciële bedrijven NV Curitas en de BVBA VICT (Recutex) waren geïnteresseerd maar hun bod lag beduidend lager dan dat van de vzw. De vzw’s Oxfam Solidariteit en Spullenhulp deden geen bod.”

Wereldmissiehulp beklaagde er zich onlangs nog over dat het in vele gemeenten uit de markt gedrongen wordt door de commerciële bedrijven. De inzameling en verkoop van textiel wordt de laatste jaren dan ook meer en meer winstgevend.

Een kilo textiel gaat van de hand voor 0,5 euro, een kilo kleding voor 3 euro en merkkledij gaat tot 7 euro.

De vzw mag in Ternat 30 containers plaatsen, wat deels het verlies compenseert in andere gemeenten.

Schepen Van Cauwelaert is blij dat een deel van de winst nu naar de gemeente terugvloeit.

“Het inzamelen en verwerken van afvalstoffen kost aan de gemeente immers veel geld. Mensen die goede kleding hebben, die kan hergebruikt worden, kunnen nog steeds terecht in het kringloopcentrum IN/OUT in de Sibbekensveldstraat in Sint-Katherina Lombeek.”

De containers van Wereldmissiehulp vond je al aan de kerken van Ternat en Sint-Katherina-Lombeek. De containers van de vzw Spullenhulp stonden enkel aan de stations van Ternat en Lombeek.