Ternat laat oude zomereik verzorgen in Wambeek

De gemeente Ternat huurde de firma Trees & More in voor het onderhoud van een oude zomereik naast de beek in Klapscheut, waarvan de bedding onlangs werd verlegd.

“De boomverzorger klom in de boom om hem te inspecteren en wonden te verzorgen. Om te voorkomen dat de boom te veel wind vangt werd de boom ook bijgesnoeid”, zegt schepen voor Milieu Guido Van Cauwelaert.

“Daarbij wordt niet meer dan 25 procent van de tak- en bladmassa weggenomen. Zo blijft de boom in balans en voorkomt men gevaar op vallende takken en omwaaien van de boom.”

Bij het verleggen van de bedding van beek aan de Klapscheutstraat werd één van de twee eeuwenoude zomereiken omgehakt. Een spijtige zaak. Er bleef één zomereik solitair achter, een boom met ’n omvangrijke kruin, een dikke stam en een stabiele bodemverankering.

eik wambeek 2
Klik op de foto om te vergroten

“Een eeuwenoude zomereik van dergelijke omvang in goede gezondheid zie je niet zoveel meer in het Vlaamse landschap, emotioneel geniet hij nu al van een monumentale status”, zegt Kevin Lebailly van Trees & More.

“Zo’n eeuwenoude monumentale boom heeft een enorme ecologische waarde”, zegt bosdeskundige Erwin Sergooris, geboren in Klapscheut. “Zijn omvangrijke kruin absorbeert de CO2 uitstoot van 10.000 km van een wagen en zet die CO2 om in zuurstof. Hij vangt uit de lucht massaal veel rondzwevend fijn stof op via z’n stam, takken, twijgen en bladeren en maakt de lucht meer proper.”

“Door z’n diep en wijd wortelstel voorkomt een zomereik bodemerosie. Hij is ook ’n ware zuipschuit en drinkt in volle groeiseizoen tussen 500 à 1600 liter water per dag. Een boom verdampt dagelijks 2/3 van z’n vochtopname via z’n bladeren & kruin, hij zet deze waterdamp om in regenwolken, ‘zonder water geen vruchtbare akkers, landbouw en voedsel’, 1 ha bos produceert per dag 190.000 liter vocht. Een boom zorgt voor lommer, breekt de kracht van windstoten, creëert ’n microklimaat.”

“Zo een eeuwenoude zomereik is een drager van veel insecten, mossen en korstmossen, sommige bodempaddenstoelen leven in alliantie met het wortelstelsel van een zomereik, zij begunstigen een betere wateropname uit de bodem en verhogen zijn groei, gezondheid en lang leven met 30 procent, in ruil krijgen de paddenstoelen suikers van de zomereik.  Hoge bomen zijn een veilige thuishaven voor vele vogels, bieden nestgelegenheid aan zeldzame vogels, ook aan roofvogels. Bomen hebben ook een grote esthetische waarde, bomen zijn prachtig en hebben een hoge gevoelswaarde, groeien uit tot ware natuurmonumenten in het landschap”, besluit Erwin.