Plantentuin opent de ‘Groene Ark’: kassencomplex biedt onderdak aan meer dan 10.000 bedreigde plantensoorten

Plantentuin Meise opende de ‘Groene Ark’, een enorm complex van 22 kassen dat een veilige haven biedt voor 10.000 bedreigde plantensoorten. Tegelijkertijd werd ook de nieuwe zadenbank ingehuldigd. Kostprijs van het hele project: 18,6 miljoen euro.

“Onze biodiversiteit gaat sneller dan ooit achteruit”, zegt Marc Reynders, de wetenschappelijk beheerder van de collecties onder glas. “De bouw van de Groene Ark, een enorm kassencomplex van 7.600 m² in het hart van de Plantentuin, is onontbeerlijk in de strijd tegen het uitsterven van planten.”

“Ze herbergt meer dan tienduizend soorten planten uit alle hoeken van de wereld, waarvan Plantentuin Meise telkens drie exemplaren koestert voor toekomstige generaties. Voor de naam ‘Groene Ark’ baseren we ons op één van de oudste conservatieverhalen van het menselijk denken.” (Lees verder onder de foto)

“Iedereen kent wel de ark-verhalen: men bouwt een boot om van elke diersoort een mannetje en een vrouwtje te redden. Dat leek ons een mooi beeld om te gebruiken als naam voor ons nieuw serrecomplex. Want ook hier willen we bedreigde plantensoorten behouden. Biodiversiteit is een hoofdverantwoordelijkheid van botanische tuinen en dierentuinen geworden. We willen dit extra in de verf zetten naar het publiek toe in onze nieuwe kassen.”

Dat net op dit moment ook de fameuze reuzenaronskelk algemeen bekend als stinkbloem of penisbloem, in Plantentuin Meise bloei staat, is extra meegenomen. “De reuzenaronskelk is een echte publiekstrekker, een beetje de koala van Plantentuin Meise”, gaat Reynders verder. “Het is een zeldzame soort die enkel in de tropische bossen van Sumatra in het wild voortkomt.”

“Dit is net één van de soorten die bijna volledig afhangt van botanische tuinen. Dat is wat wij hier doen: internationale samenwerking tussen botanische tuinen om die soort te behouden. Biodiversiteit is van levensbelang voor onze levenskwaliteit. Planten spelen hierbij een cruciale rol: van het voedsel dat we eten, over het hout waarmee we bouwen tot de medicatie die ons leven langer en gezonder maakt. Kortom, zonder planten is leven onmogelijk.” (Lees verder onder de foto)

“De Groene Ark en de zadenbank zijn een genetische bron van onschatbare waarde voor het selecteren van cultuurgewassen die bestand zijn tegen ziekten en klimaatverandering. Koffie- en bananenplantages lijden bijvoorbeeld onder ziekten die veroorzaakt worden door klimaatverandering, met grote economische gevolgen.”

“De Groene Ark biedt niet alleen onderdak aan bedreigde planten en een schat aan informatie voor onze onderzoekers, ze dient ook als bewustmaking voor de bezoeker, en als belangrijk instrument in ons educatieve aanbod. Het bezoekerspaviljoen van twaalf meter hoog, verdeeld over twee niveaus, biedt direct zicht op de kassen met planten. Zo ontdekt het publiek in een oogopslag hoe de Plantentuin zorgt voor een veilige haven voor planten zonder dat de kwetsbare collecties betreden moeten worden.”

Alle info: www.plantentuinmeise.be

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise