Dag van de Aardbei viert diamanten jubileum

Het weer speelt de aardbeikwekers dit jaar flink parten, dus het valt nog af te wachten wat dat geeft op de tweejaarlijkse Dag van de Aardbei, zondag 10 mei in het provinciaal proefcentrum voor kleinfruit (PPK) in de Molenstraat in Roosdaal

Dit jaar viert het evenement, telkens goed voor vele duizenden bezoekers, zijn diamanten jubileum. De aardbeientelers stellen voor de 60ste keer de mooiste exemplaren van deze rode vrucht voor aan de bezoekers.

‘Om de consument kennis te laten maken met alle aspecten van de aardbeien organiseren we jaarlijks een Dag van de Aardbei, beurtelings in Roosdaal en Diest’, zegt Monique Swinnen (CD&V), gedeputeerde voor land- en tuinbouw.

‘Het evenement vindt plaats bij het begin van het aardbeienseizoen. Tijdens deze dag staat de promotie van de Vlaamse aardbei centraal. Uiteraard besteden we ook aandacht  aan aardbeien als Vlaams-Brabants streekproduct’.

Vanaf 10 uur is er een culinaire markt met lekkere hapjes, streekproducten en aardbeien, demonstraties tuinbouwactiviteiten en bloemschikken.

De 60ste Nationale aardbeiententoonstelling start om 11 uur. Een jury keurt de aardbeien op kleur, dikte, vorm, gezondheid en presentatie. Het Koninklijk Nationaal Verbond van Aardbeientelers organiseert sinds 1955 de nationale aardbeiententoonstelling.

De prijsuitreiking heeft plaats om 14 uur en de tentoongestelde aardbeien worden om 16 uur per opbod verkocht aan het grote publiek door een veilingmeester.

Voorts zijn er een massa randactiviteiten zoals een gratis geleid bezoek aan het aardbeienbedrijf van Peter en Wouter De Deyn, een aardbeienwandeling (vooraf inschrijven via Pasar Roosdaal) en een opendeurdag in de aanpalende Zorgboerderij De Valier.

In een rondleiding van 45 minuten verneem je tevens alles over de biologische teelt van aardbeien en kleinfruit van vroeger en nu.

Deze 60ste editie zal ook merkbaar zijn gedurende de hele Dag van de Aardbei. Oude foto’s, materialen en andere attributen maken de link naar 60 jaar aardbeienteelt.

Meer info: www.dagvandeaardbei.be