Protest tegen sluiting kerk in Brussegem

Er is grote onrust omtrent de beslissing van het Centraal Kerk Bestuur Merchtem (CKB) om de kerk en de pastorie van Brussegem ‘te desaffecteren’. Dat wil zeggen dat de kerk zou ontwijd worden en de pastorie geen onderdak aan een pastoor meer zou moeten verschaffen en dus, met andere woorden, verkocht zou kunnen worden.

Zaterdagmiddag kwamen vertegenwoordigers van 13 christelijk geïnspireerde verenigingen uit Brussel en Ossel samen aan de kerk van Brussegem om hun ongenoegen te uiten. Ze nemen het niet dat de kerk van Brussegem definitief dicht zou gaan en eventueel verkocht of verhuurd worden voor andere doeleinden.

‘Zo neem je het besef van een parochiegemeenschap en de voedingsbodem van de school en de christelijk geïnspireerde verenigingen totaal weg,’ zegt Erik Kiekens, lid van het kerkbestuur van Brussegem én van het CKB. Kiekens was de enige die tegen de beslissing stemde om de kerk en de pastorie te desaffecteren.

Uit protest namen de leden van het kerkbestuur van Brussegem collectief ontslag. Het CKB besliste om Brussegem, Ossel en Hamme samen te voegen tot één parochie, behorend tot de federatie Wemmel. In Ossel zouden kerk en pastorie blijven bestaan. De pastorie zou bovendien gelden als de pastorie voor de nieuwe parochie Brussegm-Ossel-Hamme. Ook de kerk van Hamme blijft in gebruik.

Vanuit de oudervereniging van de school werd een petitie opgesteld die op één dag tijd tweehonderd handtekeningen wist te verzamelen. De ouders zijn o.m. boos omdat de kinderen van de Rinkeling school hun communie niet langer in de kerk van Brussegem kunnen vieren. De Brussegemse verenigingen hebben – elk apart – een brief gestuurd aan het CKB om hun protest te laten horen.

In gesprekken ‘off the record’ wordt met een beschuldigende vinger gewezen naar ‘externen’ die deze verstrekkende beslissing zouden ‘geforceerd’ hebben ‘om financiële redenen’. Met die ‘externen’ kan enkel het bisdom bedoeld zijn dat beducht zou zijn voor eventuele restauratiekosten aan een grote kerk als die in Brussegem.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk