Politie roept op om gebruik te maken van BIN-netwerk na verschillende inbraken

De laatste weken zijn er in de TARL-gemeenten (Ternat, Affligem, Roosdaal en Liedekerke) al verschillende inbraken geweest. De politie roept op om verdachte handelingen te melden en in te schrijven voor het BIN. Maar in Liedekerke gaan ze nog een stapje verder.

Met verschillende gemelde inbraken de laatste weken in Ternat, Affligem, Roosdaal en Liedekerke lijkt het wel of een dievenbende is neergestreken in de TARL-gemeenten. Of er een verband is tussen de verschillende inbraakpogingen en of deze door dezelfde bende gepleegd worden, is nog niet duidelijk. In Liedekerke lijken vooral de wijken rondom de Gravenbosstraat geviseerd te worden. Zo wordt op sociale media melding gemaakt van inbraken op de Beukenlaan, Tulpenlaan en Bombardonstraat op 1 november.

Op woensdag 19 oktober was er ook al een inbraakpoging op de Kersenlarenlaan. De daders werden toen op heterdaad betrapt en de politie liet zelfs een helikopter aanrukken om de verdachten op te sporen. Toch konden ze ontsnappen. Drie dagen later was het echter wel prijs in de buurt. “Zaterdagavond waren we niet thuis toen het inbraakalarm omstreeks 22 uur afging”, vertelt een bewoonster van de Kleistraat op de grens van Ternat met Liedekerke.

De dieven hadden eerst het tuinhuis opengebroken om via de eerste verdieping het huis binnen te dringen. “De ladder stond nog op de tuintafel maar de dieven raakten niet binnen. Dan hebben ze op het gelijkvloers het raam van de badkamer ingeslagen. Daar lagen enkele juwelen die ik daags nadien wou dragen op een feest. Verder in het huis zijn ze niet geweest, enkele minuten later was de politie al ter plaatse. Maar de juwelen hadden wel enige waarde, financieel en emotioneel”, zegt het slachtoffer.

De bewakingscamera maakte wel beelden van een inbreker, maar die was volledig in het wit gekleed en quasi onherkenbaar. Dat ook de hond des huizes blafte, schrikte hen duidelijk niet af. “Ze waren hooguit een minuut of vijf binnen. De schrik dat ze terugkomen zit er nu wel wat in”, klinkt het. Ook bij andere inwoners in de getroffen wijken, stijgt de ongerustheid.

Enkele bewoners nemen ondertussen het heft in eigen handen en starten opnieuw een burgerwacht op. “Bij een vorige inbrakenplaag in 2018 patrouilleerden we met enkele vrijwilligers door de Liedekerkse straten. Het doel was nooit om de confrontatie op te zoeken, wel om een oogje in het zeil te houden. Toen hebben we twee inbrekers op heterdaad betrapt, een beginnende schouwbrand gesignaleerd en inwoners gewezen op openstaande deuren”, klinkt het bij The Nightwatch zoals de leden van de burgerwacht zichzelf noemen.
De burgerwacht is nu volop op zoek naar vrijwilligers maar zou snel opnieuw operatief willen zijn. “De mensen waren ons destijds dankbaar ook al waren we enkel een afschrikmiddel voor de dieven. Iets wat toen goed gelukt is. De inwoners meldden verdachte zaken aan ons omdat voor velen de stap om de politie te bellen toch nogal groot is.” Bij politiezone TARL vragen ze om toch vooral gebruik te maken van het noodnummer 101 om verdachte zaken te melden. “Inwoners kunnen zich ook best lid maken van een van de vier Buurtinformatienetwerken (BIN) in Liedekerke. Aangesloten leden krijgen dan een bericht wanneer ze in hun buurt moeten opletten als er inbrekers gesignaleerd zijn. Ze krijgen dan een waarschuwing met een persoonsbeschrijving of andere relevante informatie. Inschrijven is gratis en kan door te mailen naar liedekerke.bin@gmail.com”, vult Liedekerks burgemeester Steven Van Linthout (CD&V) aan.

Topartikels editie Ninove-Dender