Dialectavond komt eraan

Volgende week dinsdag is er de première van de allereerste Opwijkse Dialectdag. Dialecten hebben het moeilijk omdat nog weinig mensen het pure dialect spreken. Daaarom komt deze dialectavond dan ook als geroepen.

Gedichten, teksten en de première van niet minder dan twee originele toneelstukken en dat alles voor de prijs van vijf euro. Je acht het niet voor mogelijk. Toch is het zo om de simpele reden dat iedereen die meewerkt dat volstrekt gratis doet. De opbrengst van de drie avonden, want er zijn drie opvoeringen, gaat integraal naar Spaarpot voor Femke.

IMG_9717Een kort overzicht. Om 19 uur gaan de deuren open en om 19.30 uur wordt gestart met een kwartiertje met plezante Oppèkse gedichten van de hand van JP Van der Elst. Daarnaast is het de beurt aan 11 acteurs uit de drie Opwijkse toneelverenigingen (Mazels Toneel, Bloeiende Wijngaard en Sterrenregen). Zij brengen de première van ’t Beeld van Sinte-Palis, een stuk over het begin van de ‘pjeireprocesse’. Een komisch stuk dat zich in het Opwijk van lang vervlogen tijden afspeelt.

Na de pauze leest voormalig dorpsdichter Jos Tilley een aantal testen die hij in het Opwijks schreef. Jos was de allereerste dorpsdichter van Opwijk. Die eretitel kreeg hij in 2010. De avond wordt afgesloten met een tweede toneelstuk, deze keer van de hand van Benny De Ridder. In Mann’n en Vraan wordt de Opwijkse politiek op de korrel genomen en komt het tot een vreemde confrontatie tussen mannen en vrouwen.

Jan en NathalieDe acteurs

Medewerkers aan ’t Beeld van Sinte-Palis: Maria De Brucker, Veronique Ringoot, Natalie Vermoesen, Daisy Hofmans, Frank Gillijns, Willy Segers (regie), Domien Debecq, Pierre Van der Borght, Arnout Biesemans, Bart Van Biesen, Bjorn Deschrevel.

Medewerkers Mann’n en Vraan: Nathalie Vanhellemont en Jan De Ridder, bijgestaan door Juta Starren, Evi Van Buggenhout, Heidi Vander Veken, Lut Cleemput, Inez De Coninck, Jan Bastiaansen, Tom Bosman,  Jean Paul  Van Der Elst, Didier Cornelis en Tim Hellinckx. Benny De Ridder regisseert.

Waar en wanneer

Dinsdag 13 juni in het Familieheem in Nijverseel

Woensdag 14 juni in het Café ‘t Brouwershuis

Donderdag 15 juni in Nijdrop

Kaarten

Voorverkoop kaarten in Café ’t Brouwershuis en Dagbladhandel ’t Pleintje (Nijverseel)

Reserveren. Er zijn al heel wat plaatsen gereserveerd. Het is dan ook sterk aan te raden te reserveren via reserveren.dialectav@gmail.com  Je kan reserveren en je kaarten aan de ingang aankopen tegen dezelfde democratische prijs van 5 euro.