Origineel verjaardagsfeestje: toneelgroep Overdatum sluit zich 24 uur op om nieuwe voorstelling te bedenken

Toneelvereniging Overdatum werd in 2010 opgericht door tien oud-leerlingen van de kunstenacademie August De Boeck in Asse. “We leerden elkaar daar kennen tijdens onze opleiding drama en we zijn allemaal origineel van Asse. Maar nadat onze schoolcarrière daar afgelopen was, voelden we dat ons verhaal nog niet klaar was. En zo besloten we om Overdatum op te richten”, zegt Pieterjan Van Langenhove.

Intussen creëerde het gezelschap al vier gesmaakte voorstellingen. “Aanvankelijk deden we alles zelf: van het uitwerken van de stukken, het decor en de kostuums tot de organisatie van de voorstellingen. Ondertussen hebben we wel al met een externe regisseur gewerkt. Maar de ambacht en de liefde voor theater zijn gebleven. En de voorstellingen spelen, dat vinden we nog altijd het leukste”, aldus Pieterjan.

En voor hun tiende verjaardag kwam het gezelschap met een origineel idee op de proppen. Vrijdagavond komen ze samen op de zolder van het Oud Gasthuis zonder voorstelling, zonder idee om er 24 uur later een compleet nieuwe voorstelling te spelen. “Die zolder zal voor ons altijd een speciale plek blijven want daar hadden we altijd onze examens”, zegt Pieterjan. Nu wacht hen een compleet andere uitdaging. “We hebben nog niets op voorhand besproken, we gaan met niks naar binnen. Wat het zal worden, weten we dus zelf nog niet en dat is wel spannend.”

Zaterdagavond om 20 uur gaan de deuren van de zolder onheroepelijk opnieuw open en brengt Overdatum hun Jubileevoorstelling. Voorlopig gaat de voorstelling nog door maar Overdatum vraagt om zeker te reserveren via de website van het CC Asse. “Iedereen mag een vrije bijdrage geven. Daarmee steunen ze ons toekomstig werk zoals onze productie voor mei 2021: een eigen versie van Tom Lanoye’s De Felomstreden kroon van Edward II. Want we zijn nog lang niet uitgespeeld”, klinkt het bij Pieterjan Van Langenhove.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk