Nieuw interactief kindertheatergezelschap ziet daglicht: “Met ‘Pagadder en Ko’ ook in noordrand volle zalen lokken”

Onder de naam ‘Pagadder en Ko’ wordt in Koningslo een interactief kindertheatergezelschap uit de grond gestampt, naar analogie met ‘Het Kinderuur’ uit Sint-Genesius-Rode. Dat trekt elk jaar volle zalen. “Wij hopen dit nu ook in de Noordrand te kunnen realiseren”, klinkt het. Er worden nog heel wat acteurs en medewerkers gezocht.

Creatieve duizendpoot Gerda De Cré (51) uit Koningslo kwam via haar kinesiste in contact met Fred Vanderlinden (63), de huisregisseur van ‘Het Kinderuur’ in Sint-Genesius-Rode. “Ik wou iets nieuw oprichten waarbij we ook in de Noordrand van Brussel voor kinderen toneel zouden spelen”, legt Gerda uit. “Fred vond dat een geweldig idee, ook al omdat hij hier woont.”

“Ik heb destijds Het Kinderuur van oprichter ‘nonkel’ Wim Savenberg overgenomen”, vertelt Fred Vanderlinden. “Ik ben 42 jaar voorzitter van die vereniging geweest en was ook huisregisseur. We hebben nu wel twee jaar op rij een toneelfilm gemaakt in plaats van op te treden – uit noodzaak door corona – maar onze optredens in GC de Boesdaalhoeve zijn altijd uitverkocht. Daar wordt zelfs ruzie voor gemaakt… Zoiets moet ook in de Noordrand kunnen. Het moet geen kopie worden van ‘Het Kinderuur’. Gerda is creatief genoeg om ‘Pagadder en Ko’ een eigen invulling te geven. Maar het concept blijft hetzelfde: volwassenen die voor kinderen spelen.”

“De reacties die ik ontvangen heb tot nog toe zijn schitterend”, vervolgt Gerda, die voorzitter is van het nieuwe gezelschap. “Ik heb een hoofdsponsor die ons al een mooi bedrag schenkt. We krijgen ook een gratis repetitieruimte ter beschikking. Het is ongelooflijk hoe de mensen staan te springen om ons te helpen dit uit de grond te stampen.”

Fred heeft het kindertheater ook zien evolueren. “Waar ouders vroeger hun kinderen gewoon kwamen afzetten, komen er nu soms tot vijf volwassenen per kind mee. Het is een familievoorstelling geworden. De kinderen mogen zich ook ‘laten gaan’ tijdens het stuk. Als je als acteur de zaal over je heen krijgt als je een vraag stelt: dat is écht indrukwekkend. Je draait een fantasieknop om en ze zouden u van het podium sleuren als je een slechterik bent (lacht). Ik heb al meegemaakt dat kinderen op het podium springen omdat ze zo ‘in het stuk zaten’.”

Er zou sprake zijn van een halfjaarlijkse cyclus. “Het Kinderuur speelt altijd naar het einde van het jaar toe. We zouden hier in maart spelen om niet in mekaars vaarwater te komen. Om ‘Pagadder en Ko’ nog meer bekend te maken zouden we rond Pasen al iets willen doen voor de kindjes. Ofwel een filmpje maken ofwel een mini-voorstelling rond de ‘Paashaas’ hier in zaal De Kring in Koningslo. Dat zal de opstart zijn maar de eerste grote toneelvoorstelling komt er met ‘De Goudschaar’ in 2023.”

Pagadder en Ko zoekt nog heel wat medewerkers. “Voor vanalles en nog wat maar ook acteurs en actrices zijn welkom voor audities.” Contact opnemen kan via info@pagadderenko.be.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise